Две неща ни предпазват от инфекция след ухапване от комар

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:56 / 01.07.2023
3553
Лятото е сезонът, в който освен жегата ни дебнат още куп опасности. Една от тях е свързана с досадните насекоми, като първенци в това отношение са мухите и комарите. И докато мухите по-скоро дразнят с жуженето си, комарите са изключително опасни.

Почти веднага след като се случи ухапването от комар, може да бъде забелязано образуването на кръгла подутина. В някои случаи е възможно да бъде видяна малка точка в центъра на подутината. Скоро след това подутината става зачервена и твърда. Не е необичайно човек да получи няколко ухапвания по едно и също време, обясняват лекари. При нарушена имунна система човек може да получи по-тежка реакция, като копривна треска, голямо подуване и зачервяване или подути лимфни възли. Децата често получават по-силна реакция към ухапванията от възрастните. Лечението на ухапванията от комари се състои в измиване на мястото със сапун и топла вода. Може също да бъдат използвани обезболяващи средства без рецепта, антихистамини или локални лекарства против сърбеж, за да бъдат контролирани болката и сърбежът. Прилагането на пакет с лед върху кожата също може да облекчи сърбежа, пише "Ретро".

При дете със сърбящи ухапвания от комар трябва да бъде проверено дали ноктите на ръцете му са изрязани, както и да му бъде напомняно да не се чеше. Рядко се случва човек да изпита тежка алергична реакция към ухапване от комар. Ако бъдат развити болки в тялото, главоболие или треска след ухапване, е необходимо търсенето на лекар. Това може да бъдат симптоми на тежка реакция от ухапването или заболяване, пренасяно от комари.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Най-откровеното интервю на Андре Токев
Беше застрашен да бъде забравен. Днес обаче...
Снимат една от най-големите италиански продукции в България
"Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев
Писателят Димитър Калбуров за баща си: Живеехме заедно, а не си г...
Най-после: Ненчо Балабанов и Катрин показаха прекрасната си дъщер...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).