Доайенът на пловдивските художници Иван Поповски открива изложба в Пловдивски културен институт

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:17 / 02.06.2016
3839
Доайенът на пловдивските художници Иван Поповски-Джовани представя своя изложба в Пловдивския културен институт. Официалното откриване е в събота (4 юни) от 18:00 часа.

В рамките на един месец, посетителите на Пловдивски културен институт ще имат възможност да се насладят на 25 невероятни морски пейзажа. Именно морето безкрайните настроения на своя свят заема сериозно място в творчеството на художника.

Иван Стефанов Поповски е роден през 1925г. в България. Завършва Художествената Академия в София със специалност живопис при проф. Илия Петров и проф. П. Панайотов. Негови учители са били още Бруно Кордати и Иван Христов. Член е на СБХ от 1960г. Живее и работи в Пловдив като е дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. Преподавал е на няколко поколения. много от учениците му днес са известни художници, архитекти и изкуствоведи, кат Васил Стоев, Тодор Шекерджиев, Красимир Линков и др.

Поповски работи в областта на композицията, портрета, пейзажа и натюрморта и участва във всички регионални и национални изложби, както и в редица международни - в Букурещ, Будапеща, Истанбул, Лондон, Анкара, Москва и много други.

Негови творби са притежание на Националната Художествена Галерия, на Градските Художествени галерии в Пловдив, Плевен, Смолян, Пазарджик, Силистра, а също и на частни колекционери в България, САЩ, Канада, Италия, Франция, Испания, Норвегия, Холандия, Унгария и Гърция.

Иван Поповски е носител на ордени I-ва и II-ра степен "Кирил и Методий", като художник, Втора награда-живопис на Национална изложба на учителите и Награда "Пловдив" 2001г. за изобразително изкуство.


Виж коментарите (1)
Още новини от Любопитни новини:
Нина Добрев пострада жестоко при инцидент с мотор 
Мария Бакалова ослепителна в Кан
Изписаха Росица Пейчева и бебето
Големи гласове идват в Пловдив
Успешен спортист, депутат и министър празнува днес
Любов от пръв поглед в семейството на двойка от "Един за друг"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).