Човечеството направи нова стъпка към безкрайната енергия

Автор: ИА Фокус
Коментари (2)
20:35 / 08.02.2024
2679
В четвъртък, 8 февруари, учени и инженери от английския град Оксфорд обявиха, че са поставили рекорд за производството на най-голямото количество енергия чрез ядрен синтез, с което са се приближили с още една крачка към реалността на този чист източник на енергия, пише CNN.

С помощта на Joint European Torus (JET) - огромна машина с форма на поничка, известна като токамак - учените са поддържали рекордните 69 мегаджаула енергия от термоядрен синтез в продължение на пет секунди, като използват само 0,2 милиграма гориво.

Ядреният синтез е същият процес, който захранва Слънцето и други звезди, и се смята за "Свещения Граал" на чистата енергия. Експертите работят от десетилетия, за да овладеят изключително сложния процес на Земята, и ако успеят, термоядреният синтез ще може да генерира огромни количества енергия с минимални количества гориво и да не отделя въглеродни емисии, които да затоплят планетата.

Учените захранват токамака с деутерий и тритий, които са варианти на водорода, който най-вероятно ще се използва в бъдещите търговски инсталации за термоядрен синтез.

За да генерира енергия от термоядрен синтез, екипът повишава температурата в машината до 150 милиона градуса по Целзий - около 10 пъти по-висока от тази в ядрото на Слънцето. Тази екстремна температура принуждава деутерий и тритий да се слеят и да образуват хелий - процес, който на свой ред освобождава огромни количества топлина.

Токамакът е облицован със силни магнити, които задържат плазмата. След това топлината се овладява и се използва за производство на електроенергия.

Експериментът е последният по рода си за JET, който работи повече от 40 години. Последният експеримент и новият рекорд е обещаваща новина за по-новите проекти за термоядрен синтез.

Виж коментарите (2)
Още новини от Любопитни новини:
Най-откровеното интервю на Андре Токев
Беше застрашен да бъде забравен. Днес обаче...
Снимат една от най-големите италиански продукции в България
"Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев
Писателят Димитър Калбуров за баща си: Живеехме заедно, а не си г...
Най-после: Ненчо Балабанов и Катрин показаха прекрасната си дъщер...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).