Български художнички от Франция показват живопис в Стария град

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:52 / 13.06.2017
2538
Художничките Иванка Петрова Цекова - Ване (Vanet) и Кристин Цекова - Кристи (Christy) ще представят своята съвместна изложба живопис "Париж в Пловдив" в Постоянна експозиция "Мексиканско изкуство" на Градска художествена галерия - Пловдив (ул."Артин Гидиков"№11 в Стария град). Откриването е на 20 юни от 18 часа.

Ване и Кристи са майка и дъщеря, отдадени на изкуството. Те определят себе си като френско -български артисти, тъй като съдбата им е свързана както с България, така и с Франция. Ване е родена в София, но от 1986 г. живее и твори в Париж. Кристи е родена в подножието на Монмартър, което сякаш предопределя пътя й на творец. Завършва "Чуждестранни езици и цивилизации" в Сорбона, но следва дипломиране в "История на изкуството и археология" със специалност съвременно изкуство.

Усилията на артистичния тандем за междукултурно свързване са оценени и признати от Кметството на Париж. Тази година художничките отново ще участват във Фестивала на Солидарностите, който се провежда всяка годиниа в цяла Франция, като техният проект този път е свързан с Пловдив - родния край на дядото на Ване. Ване и Кристи са членове на La Maison des Artistes и Adagp в Париж. От десет години двете работят за сближаването на българската и френската култура чрез своята асоциация Paris-Vanet-Art, която е член на Къщата на бореца и асоциациите към Кметството на град Париж.

В Пловдив картините им могат да се видят до 5 юли.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
На 50 години Росица Пейчева стана майка за трети път
Дивна: Подкрепата идва от най-неочакваните места, от цялата вселе...
Този град е съвсем близо до България, а цените са: Обяд за двама ...
Един от най-влиятелните политици в Европа: Всички ме питат за вис...
Звезден рожденик: Цели поколения пораснаха с неговите филми
Ето го големия победител в "Като две капки вода"!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).