ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Билката, по-полезна от копривата и спанака
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:12 / 22.04.2025Коментари (0)1735
© Plovdiv24.bg
Много често тази билка се приема просто за досаден плевел. Но всъщност това растение е по-здравословно от някои зеленолистни, рекламирани от диетолозите. Добавете към диетата си свежи листа и цветове от глухарче, съветва д-р Крутика Нанавати. Експертът пояснява какви са ползите от това растение и споделя, че то е по-полезно дори от спанака. 

Ползи от глухарчето 

Нашите предци са ценили глухарчето заради неговата хранителна стойност. В наши дни учените са доказали, че това малко растение съдържа много витамини и минерали. Освен това глухарчето е дори по-полезно от зелето и спанака. То съдържа провитамин А, витамин С, витамин К, витамин Е, витамини от група В, фолиева киселина, калций, калий и магнезий. А също и желязо - една чаша листа от глухарче съдържа почти два пъти повече желязо от спанака. Ето защо тази зеленина трябва да се добави към диетата на всяка жена.

"За да получите максимална полза, младите глухарчета се добавят към храната. Сезонът на тези растения едва сега започва, така че не го пропускайте. Листата обаче не са единствената ядлива част от растението. Цветовете и корените също могат да се консумират", казва д-р Нанавати. 

Глухарчето е преди всичко лечебно растение. Ето защо, наслаждавайки се на свежа салата с листата, можете да подсилите имунната си система, тъй като има както антивирусни, така и антибактериални свойства. И също така глухарчето:

 

- неутрализира вредното действие на свободните радикали; така действат съдържащите се в растението антиоксиданти като бета-каротин;

- помага за намаляване на холестерола;

- регулира нивата на захарта в организма;

- помага за намаляване на възпалението;

- полезено е в борбата срещу затлъстяването;

- нормализира кръвното налягане;

- подпомага храносмилането (горчивината стимулира секрецията на стомашен сок и подобрява апетита)

- укрепва здравето на черния дроб.

Зелените части на растението са леко горчиви на вкус, донякъде напомнящи на рукола. За да се отървете от прекомерната горчивина, листата първо трябва да се накиснат в студена подсолена вода за 10-15 минути и след това да се варят във вряща вода за не повече от 5 минути.

Корените на глухарчето обикновено се изпичат предварително, смилат се или се нарязват на ситно и се използват за приготвяне на напитка, подобна на кафе.

Глухарчето има много полезни свойства, но все пак лекарят не го препоръчва на бременни жени, деца, хора със стомашно-чревни проблеми, повишена киселинност в стомаха, камъни в жлъчката, пише actualno.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Родители от Хуманитарната гимназия настояха за нова сграда
База за ДЮШ на Локомотив в район "Тракия"
Детско-юношески футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: