Белозем стана Монмартър

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:36 / 13.08.2017
5683
Вечер на френската култура - с изложба, класическа музика, четене на поезия и проза, вино и смокини, всичко това на фона на фотоизложба, се състоя в пловдивското село Белозем, организирана от известния галерист Ганю Ганев-Ганди.

В двора на семейната къща на Ганди се стекоха хора от Белозем и близката околност, от Пловдив и чужбина. Ганьо Ганев -Ганди приветства гостите с малко известният факт, че Белозем освен селото на щъркелите е и селото на цигуларите, 15 цигулари и лютиери са родени там. Той благодари за комфорта, който местната администрация предоставя на артистичните му прояви. 

"Климата, който ни осигурява местният кмет и кметът на голямата община е важен за културния живот в Белозем."- добави Ганди.

На свой ред кмета Иван Тачев сподели с присъстващите, че всичко, което прави Ганди носи името на Белозем, на Раковски и на България по света. Той припомни, че селото е населеното място с най-много художници на глава от населението.

"Белозем не е непознато име в Европа. През 2005 получихме приза европейско село на Белия щъркел. Всичко, с което света свърза Белозем е свързано с духовността, екологията и културата.", добави кметът Тачев.

Домакинът Ганди представи Божидар Стрехин освен зам.-кмет, отговарящ за културата в Общината и като забележителен музикант, а в пясъчният му замък е сниман едни от клиповете на оркестъра, в който кларинетиста Стрехин свири.

"От година на година Белозем се превръща в малък оазис и център на културно средище на художествено-творческата интелигенция. От следващата година проявите , които организира Ганди ще влязат официално в културния календар на Община Раковски."- съобщи на културтрегерите Божидар Стрехин.

Напълно в духа на франкофонската проява, кметът Павел Гуджеров подари на домкина Ганьо Ганев -Ганди кутия френски бонбони със символичното име "Благодаря".

" Винаги, когато присъствам на събитие, на което Ганди е домакин и организатор е свързано с голяма емоция за мен. Дори да не съм дълбоко свързан с артсредите и непрофесионалист в сферата на изкуството, за мен всеки път досегът до него и всяка среща с артистичното е едно прераждане, защото изкуството е храна за душата. Мога да кажа едно голямо "Мерси" за инициативата, за ентусиазма, за емоцията от допира с красивото, а Община Раковски в мое лице винаги ще помага с каквото може. "- емоционално кратък бе градоначалникът Гуджеров.

В изложбата на открито бяха представени творби на пловдивчанката Лили Кючукова, спътница в живота на френския скулптор Ален Роа, на известния художник Тоню Цанев, живеещ в село Гранит, на Марин Маринов, Вихра Григорова, Владимир Кондарев, Ива Караджова, Димитър Добрев, Иван Генов, Николай Гавазов и Райна Костадинова.

Литературно-поетичната програма откри френският писател Даниел Грьоние, който прочете последните няколко страници от дневника си, в които описва преживяванията от престоя си в Белозем. 

"Най-напред са доброто и хубавото и тогава красивото може би ще дойде"- беше есенцията от пърформанса му.

Стиховете на Мима Иванова-Гилбо с цигулката на Мичо Димитров, поезията на Ангел Кроснев допълваха лежерната съботна вечер по френски маниер.

Изненадата дойде в края, когато зам.-кметът Божидар Стрехин взе кларинета си, а кмета на Белозем облече народна носия и заедно с мъжката певческа група от селото внесоха балкански колорит на феста.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Зрител: Владимир Зомбори спечели "Като две капки вода"
Дядо Иван Звездев сади русенски благи домати
Той е легенда, бивш треньор на Гришо, съпруг на звезда и бивше га...
Коя е майката и коя е дъщерята?
Носителка на "Оскар" и "Грами" призна сексуалната си ориентация
Арестуваха Жерар Депардийо


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).