Здравко Димитров се закотви на дъното, завлече там и ГЕРБ

Автор: Любомир Минчев
Коментари (21)
12:44 / 26.11.2021
20250
Преди изборите на 14 ноември социолозите предричаха победа на ГЕРБ. Действителният резултат е друг, но партията остава на повърхността заради силните си позиции в местната власт. Тя се олицетворява от кметовете, издигнати от ГЕРБ, чиято работа определя и нагласите на избирателите. Особено в ситуация като днешната – на остро политическо надиграване.

Още на 4 април ГЕРБ загуби депутатски места в Пловдив и остава с трима народни представители. На втората година от мандата пловдивчани все по-категорично разбират, че нямат кмет, а сламен човек, който с действията си упорито сваля доверието в партията, която го е издигнала.

Случайно ли е, че и преди 4 април, и преди 11 юли, и преди 14 ноември кметът Здравко Димитров започва да говори по чувствителни теми, важни за избирателите – вдигане на данъци, ако не се тегли заем, вдигане цената за престой в "синя зона“, влизане в Стария град срещу 20 лева. За капак разпространява и фалшиви новини, че общината ще бъде глобена заради действия на предишната власт.

Изстрелите на Димитров са срещу ГЕРБ и това е очевидно. Тяхната случайност преди избори е само за наивници. Резултатът е видим – на 4 април ГЕРБ събира в Пловдив 34 465 гласа, на 11 юли – 29 712 гласа, на 14 ноември – 29 521. На първи тур проф. Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ, печели 33 553 гласа в Пловдив – повече от вота за партията.

Действията на кмета Димитров са лишени от класа – спиране и забавяне на поръчки, преработване на проекти. Реваншизмът срещу предишното управление и фигури на ГЕРБ в града го отведоха на дъното, където завлича и партията. Очерта се едно слабо и безлично кметуване, подвластно на икономически и финансови лобита.

Здравко Димитров е голямото поражение на ГЕРБ в Пловдив. Партията очаквано губи в града. Предизвестената загуба се корени в номинацията му за кмет през лятото на 2019 година. Разви се надълбоко и нашироко през кризисната 2020-а, за да стане ясно в първата половина на тази година, че мандатът на Зико става все по-неспасяем, а с това и доверието в ГЕРБ.  

Като партийна номинация на ГЕРБ втори мандат на Димитров е невъзможен – пораженията от кметуването му са необратими. Затова той отдавна е започнал двойна игра, която да му гарантира политическо оцеляване на местните избори през 2023 година – ново мнозинство в Общинския съвет извън ГЕРБ, което да е ядрото на бъдещ Инициативен комитет, издигнал кандидатурата му, както и помощ от силните на деня около президента Радев.

Виж коментарите (21)

Още по темата (937):
05.04.2024 МВР с остра реакция към Кирил Петков и Атанас Атанасов
01.03.2024 Нов общински съветник в Пловдив
21.02.2024 ВАС реши: В Панагюрище ще има нови кметски избори
16.01.2024 Момчето, което показа мускули, докато се брояха бюлетини, остана без
заплащане
05.01.2024 Иван Петков напуска ръководството на ГС на БСП – Пловдив, избраха нов председател
23.12.2023 Глобяват самозабравили се партии в Пловдив?
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).