Време е да го направим  - Альоша като призрак на 9 май

Автор: Любомир Минчев
Коментари (18)
16:11 / 23.09.2022
4686
Тези дни местната власт в Пловдив прояви нечувана смелост. Без да се интересува от мнението на Георги Гергов и Елеонора Митрофанова, остави на тъмно за три нощи паметника на съветския окупатор на Бунарджика. Художественото осветление на Альоша беше изключено след призива на общественици, обединени от инициативата "Мрак за светлина“.

Тъмният Альоша трябваше да напомни  за съветската окупация през септември 1944 година и за светлия 22 септември 1908 г. – българската Независимост. Това беше и малък жест към онези българи и пловдивчани, които не са съгласни руски ботуш да им виси над главите им.

Местната власт загаси лампите на окупатора под натиска на някои медии и инициаторите от "Мрак за светлина“, но все  пак издържа този лесен тест. И ако искате, можем да поставим "нечувана смелост“ в кавички. Защото предстои следващата крачка – същата тази власт да разреши на френския художник Мич Брезунек, който от години живее в Пловдив, да опакова Альоша за една седмица. Проектът му "Призракът е тук“ вече беше представен. Брезунек иска да превърне Альоша в призрак, като го обвие в златисто наметало и така да осмислим просъветското си минало, тъй като историята се повтаря и се връща като призрак.

Французинът твърди, че проектът му не е политически, а само артистичен, и търси съдействие от премиера Гълъб Донев и министъра на културата Велислав Минеков.

Не, това е политически проект и такъв трябва да бъде. Не може да бъде друг – избраната дата е седмицата около 9 май. Трябва да е политически проект, тъй като насреща има друг политически проект – традиционното проруско неонацистко сборище на тази дата под шпагина на Альоша.

Затова повече внимание по темата. Брезунек да няма никакви очаквания нито от Гълъб, нито от Минеков, който идва посреднощ в Пловдив за една паднала тухла от тютюнев склад, но за съветските паметници дума не е обелил.

Много лесно е да спрем превръщането на Альоша в призрак и да продължаваме да живеем с призрака на окупацията. Нечувана смелост е да забраним поклониците на руския агресивен нацизъм да се събират на 9 май в краката на Альоша. Много лесен избор за местната и централна власт.

Но време е да го направим  - Альоша като призрак на 9 май. Новият пловдивски ден на независимост.

Виж коментарите (18)

Още по темата (115):
12.04.2024 Иван Петков: Младите изобщо не ги вълнува защо се събарят паметници
02.03.2024 Вместо Альоша: Три велики българки, които си нямат паметник
27.02.2024 Николай Бареков разпространи фалшива новина за паметника на Альоша
23.02.2024 Пловдивчанинът, който счупи с чук плочата на МОЧА, каза дали би направил нещо подобно и с Альоша
23.02.2024 Граждани поискаха демонтаж на Альоша, бяха посрещнати от
контрапротестиращи
23.02.2024 Недоволни пловдивчани се събират пред Альоша днес
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).