ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Социалистите честват Димитър Благоев, а той казва: Русофилството е грубо политическо суеверие
Автор: Любомир Минчев 15:23 / 14.06.2023Коментари (3)4515
©
Социалистите отбелязват днес 167 години от рождението на Димитър Благоев – Дядото. Те го имат за свой патрон и всяко лято на Бузлуджа се заклеват, че следват заветите му. Нищо подобно – българските социалисти отдавна нямат общо с идеологията на Благоев, който е наистина бележита личност – философ, политик и основател на лявото движение  у нас.

През 1891 година на Бузлуджа е учредителният конгрес на  Българската социалдемократическа партия. Вторият конгрес се провежда през 1892 г. в  Пловдив и тогава настъпва разцепление между две крила в партията. Групата около Димитър Благоев и Никола Габровски, която се придържа плътно към западноевропейската социалдемократическа идеология, надделява. Групата около Янко Сакъзов се отделя в Български социалдемократически съюз. След две години двете формации се обединяват в Българска работническа социалдемокраическа партия.

“Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите. "Русия беше и е и днес решителен враг на една силна и независима България“, пише Благоев през 1915 година.

Днешната проруска БСП е наследник на БКП – тесни социалисти, създадена през 1919 година. Партията приема програмна декларация в духа на ленинизма, с което се демонстрира преминаване на ленинистки, болшевишки позиции. Самият Благоев обаче до края на живота си не приема ленинизма.

Между другото, пред XVII обикновено народно събрание, на 16 декември 1917 г. Той прави остро политическо изказване, съдържащо твърдението, че не е българин, а македонски славянин, което редица автори тълкуват по-късно като форма на македонизъм.

На честването на годишнината от рождението на Благоев  в Пловдив се чуха и думите, че  "днес всеки социалист може да намери в живота и учението на Благоев нещо, от което да се възхищава и на което да подражава“.

Например, че "русофилството неизбежно води до национална катастрофа“. Същите социалисти, които днес прекланят глава пред основателя на лявото движение у нас, развяват руското знаме, изповядват "грубо политическо суеверие“. Отдавна са плюли на заветите на Благоев и не изпитват никакъв срам.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Много добре припомнено от Минчев! Ако днешните поддръжници на събирачите на перални и тоалетни чинии бяха прочели поне 100 реда от Благоев, щяха сами с чукове в ръце да изкъртят неговата плоча.
-1
 
 
Атлантически възгледи към какво водят и къде ни доведоха...Не съм нито комунист , нито русофил , нито американофил...просто един българин от Пловдив, който се интересува , защо все трябва да сме някакви "фили" , но само не и българофили...Та нима Сорос ни мисли доброто и тн...няма такова нещо , всеки си гледа интереса ! Атлантиците са по лоши от всички, абсолютни подметки , изтривалки без капка патриотизъм , просто центаджии , а другите рубладжии...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Поскъпване на хранителните продукти
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Правят чисто нова улица в Пловдив до меката на шопинга
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: