На входа на Братската могила може да има надпис "Убежище на комунистическия терор"

Автор: Любомир Минчев
Коментари (8)
14:00 / 03.07.2020
7493
Какво да правим с Братската могила? Този въпрос стана интересен напоследък, правят се и анкети по темата. Местните социалисти настояват да остане място за историческа памет и не са съгласни с идеите на кмета Здравко Димитров за музей, галерия на модерното изкуство, концертна зала.

Макар и да има белези от различно историческо време, в нея основно са положени тленните останки на 126 участници в комунистическото партизанско движение, сред които Лиляна Димитрова и Йорданка Чанкова. 

Излиза, че трябва да почитаме паметта предимно на онези, които ограбваха мандри, а после избиха елита на нацията. Не е много справедливо.

Тогава да превърнем Братската могила в скривалище на престъпници. Да разглобим и там да скрием Альоша. Такова послание дойде и от Русия.

“В България боядисват паметника на Альоша с червена боя, защото мъстят на Путин, така показват отношението си към днешна Русия", заяви известният руски журналист Александър Невзоров. “Защо да не се мъсти чрез паметниците?", пита той. Журналистът е категоричен, че агресивността на Кремъл заслужава точно това.

“Те още не са разбрали колко са свободни. Когато разберат това, ще натоварят Альоша в три камаза и ще го пратят на майната си", смята Невзоров.

Думите на Невзоров шокират. Какво излиза? Руснаците са наясно, че сме свободни и можем да управляваме съдбата си, а ние още не сме разбрали това.  И още нещо за свободата, казано от Невзоров:

"Руската федерация няма свои герои, използва сталинския пантеон. “Героите“, фабрикувани от съветските власти, които днешен Кремъл опитва да реанимира, носят посланието: "Умри за мен, убивай за мен“. А младежта на 21 век отговаря : "Умирайте и убивайте сами“.

А българинът в 21 век не смее да гъкне. Страх го е да каже, че иска на мястото на Альоша да види Левски например. Не знае, че е свободен и има правото да предяви претенциите си.

Няма нищо по-логично да съберем Альоша и шумкарите, които тероризираха страната ни по време на Втората световна война. Вкупом да ги скрием, пък който иска, да си ги почита тихо и кротко, без публични демонстрации. Това са все неща, които никой не бива да вижда, не бива и да се повтарят.

А на входа на Братската могила може да има надпис: Убежище на комунистическия терор.

Виж коментарите (8)

Още по темата (22):
13.06.2023 Вижте какво направиха на Братската могила в Пловдив
29.03.2023 Вижте какво ще има пред Братската могила в Пловдив
24.09.2022 Роди се идея за Братската могила
03.04.2021 Братската могила ще бъде основно почистена от графити
17.01.2021 Читател: "Ремонтират Братската могила!" Да, ама не!
09.06.2020 Кметът: Не бях от най-примерните ученици!
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).