ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Зърнопроизводителите настояват за стимулирано отглеждане на медоносни култури
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 09:56 / 28.01.2021Коментари (0)684
©
В нито една от така предложените земеделски практики, които са полезни за климата и околната среда, не са обхванати основни за страната ни многогодишни ароматни и медицински растения. Това становище изразиха от Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) по проекта на екосхеми, представени на деветото заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегическия план.

Усложнена обстановка: Зърнопроизводители извадиха тракторите и снегорините

Зърнопроизводителите подчертават, че ароматните и медицински растения са сред най-медоносните култури и поощряването на отглеждането им ще увеличи възможностите за паша при пчелите. В становището се изтъкват благоприятните почвено-климатични условия у нас за получаването на висококачествени билки, етерични масла и екстракти, чието отглеждане води до балансирани екосистеми и опазване на почвените, водните и енергийните ресурси.

„За постигане на целите на диверсификацията на културите в земеделските стопанства да бъдат включени като „допустими култури“ и традиционните за страната ни многогодишни растения като: лавандула, резене, мента, риган, маточина, валериана, жълт кантарион, чубрица, салвия, хизоп и др“, настояват от Асоциацията.

Оттам отправят коментари и по интервенцията за „Агроекология и климат“ в направление „Насърчаване използването на култури и сортове, подходящи за отглеждане при специфични климатични условия“. Според зърнопроизводителите няма достатъчно яснота относно културите и сортовете, които са адаптирани към стресови фактори в различните региони на страната. 

„Не става ясно дали списъкът с подходящите за отглеждане култури и сортове при интервенцията не са на проектен принцип, как точно ще се ранкират изпълняваните дейности и какви критерии ще се приложат“, пише в становището на НАЗ, като се подчертава:

Остава се с впечатлението, че част от направленията/дейностите са с по-голяма агроекологична тежест от други.

Нужно е да се планира достатъчен бюджет по интервенцията, за да не изпадат в конкуренция различни агроекологични дейности, както и за да се отговори на амбициозните екологични цели, препоръчват от бранша.

Зърнопроизводителите правят забележки и по интервенциите за застраховане на селскостопанска продукция и инвестиции в инфраструктура за напояване. По първата искането им е да се уточни коя е официалната статистическа информация, която ще се ползва относно получените средни добиви през предходните три години за всеки отделен вид продукция.

По втората НАЗ счита, че е дискриминационно и неаргументирано от обхвата на интервенцията за напояване да бъдат изключени земеделските производители като допустими кандидати.

“В реалната практика съществуват земеделски производители, които са собственици на микроязовири или стопанисват общински микроязовири и биха могли да инвестират в подобрение на инфраструктурата за напояване чрез укрепване на язовирни стени и напоителни канали, поддръжка и обновяване на диги, тръби, помпи и други съоръжения”, заявяват от асоциацията и настояват за отпадане на т. 8 от недопустимите инвестиции: „не се подпомагат проекти с включени дейности и инвестиции, които се използват за напояване на площи, стопанисвани от кандидата за подпомагане“.

Следете темата и на cap4us.agri.bg



 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: