Златар: Хората масово си продават златото

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
13:18 / 11.08.2011
4714
Хората масово си продават златото, каза Димитър Алексиев, председател на Съюза на златарите в България. Освен това, много фирми изкупуват злато. "Сега се регистрират, за да изкупуват злато. Това злато се изнася, т.е. чужди фирми изнасят това злато и трябва да се обърне внимание на Министерството на финансите и на държавата за износа. То се изнася под различни форми. Потокът на златото, на този ценен материал, трябва да бъде овладян. Нека да се изкупува, но да не се изнася. Пазарна икономика - добре, но това е пазарна свободия. Всяка държава трябва да си цени ценностите. Непрекъснато - борсови цени, освен заложните къщи, сега се появиха някакви изкупвачи, чейнджбюра. Търсят някаква ниша да печелят, да се задържат, но това не е хубаво за самата държава", смята златарят.

Според него това не може да провали златарския бизнес, защото "каквото и да е, то ще се върне при нас. Който и да е този, който инвестира, в един момент той ще отдели част от него да си направи нещо. Плюс това има бижута, които подлежат на ремонти. Да, вреди ни, но не чак в такава степен, не е фатално. Лошото е, че няма да им остане на хората нищо ценно".

Алексиев отбеляза, че златото се изнася, тъй като се търси много на световния пазар: "Сигурно се претопява, рафинира. Рафинирането означава да се превърне в чист вид - 24 карата. Водят го като инвестиционен материал, което за мен е някаква проформа, за да заблуждават държавните органи. Това е цялата работа. Ако се направи някаква проверка, ще се види, че зад тези фирми, които изкупуват, стоят чуждестранни фирми".

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
На тази дата през 2024 година местим стрелките с един час назад
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Митрополит Николай: Аз няма да съм следващият български патриарх
Два пъти за ден: Градушка удари Родопите, унищожи реколти
Ускоряват изграждането на Националната детска болница


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).