ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Защо се бави разширяването на Делфинариума във Варна?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:34 / 17.10.2022Коментари (3)1494
©
Областният управител на Варна Марио Смърков поиска в тридневен срок кметът на града Иван Портних да му отговори във връзка с предприетите действия по разширението на местния Делфинариум. Това съобщиха за TravelNews от областната управа. Също така кметът да се произнесе по компетентност и да уведоми Марио Смърков за действията си. 

Бившият областен управител на Варна Благомир Коцев също поиска официално становище от Иван Портних във връзка със забавено разширение на Делфинариума, но остана без отговор. Действия не са предприети и до днес.  

Община Варна спира разширението на "Делфинариум Варна“, като от 13 април 2021 г., вече година и половина не придвижва документите, за да може делфините и тюлените да бъдат отглеждани в нова, модерна и по-широка среда. Проектът е одобрен, платен и съгласуван. Закупен е и допълнителен парцел, с цел създаване на максимален комфорт на любимците и на техните почитатели.

"За голямо наше учудване вече повече от година и половина няма отговор от страна на Община Варна или обратна връзка по придвижване на проекта за обединяване на парцелите и осъществяване на новото модерно съоръжение“, обясни Ивелина Жекова, треньор и дългогодишен служител в Делфинариума. В общината е внесено предложение за обединяването на близки прилежащи собствени терени, съответно 863 кв. м и 2700 кв. м, за които инвеститорът "Феста Делфинариум" иска обединение. Проектът ще се реализира непосредствено до настоящата сграда, като е предвидено да се запази облика на Морската градина. 

Разработен е оригинален инвестиционен план за бъдещо разширяване на жизненото пространство на делфините. Тюлените Лео, Бианка и новороденото, също ще получат разширение на своя дом по новия проект. "Вярвахме, че към този момент ще се радваме на ново модерно съоръжение, което да ни даде възможност да подобрим условията за отглеждане на нашите любимци. Нов съвременен дом, съобразен с всички изисквания на международните асоциации. Като варненци, считаме, че това ще е голям принос за града и ще привлече още повече туристи в региона“, смята Ивелина Жекова. 

Амбициозната инвестиционна програма на "Феста Делфинариум" предвижда час по-скоро изграждането на нов многофункционален басейн. За да бъдат обновени басейнът и залата, делфините трябва да бъдат преместени. При тяхната свръхчувствителност към силата на звука, който ги депресира и разболява, не може да се извърши мащабен ремонт, да гърмят къртачи, дрелки или ъглошлайф. За това трябва да бъдат приютени в друг басейн с естествена морска вода, чието изграждане предстои отвън. Освен всички задължителни условия за нормален живот и комфорт на бозайниците, новият басейн ще отвори възможности и за уникалната терапия с делфини. Според световната практика контактът с тях действа изключително положително на някои заболявания на опорно-двигателната система, на пациенти с множествена склероза, инсулт, на деца с церебрална парализа, при стрес и др.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.10.2022 г.
0
 
 
Те всичко се бавят в община Варна.
Aнонимен
на 19.10.2022 г.
0
 
 
Що за въпрос - колкото и да са делфините някой да е върнал пари?? А парите, най-вероятно и тези са откраднати, но този път цялата сума:-((. И може би така и ще продължава, докато не се предвиждат раирани дрехи и за членове на прокуратурата, и за чадърчетата им ... :-((!!
Aнонимен
на 18.10.2022 г.
0
 
 
А делфините колко повече са?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: