Защо казах "не" на антигенния тест на детето ми в училище?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
11:33 / 09.02.2021
38002
Тази сутрин, към 10, 30 часа във вайбър групата на класа на първокласника ми получих кратък въпрос: "Бихте ли се съгласили да се направи бърз антигенен тест на сина/дъщеря Ви? Трябва ни спешно отговор до 12 часа“. Това пише журналистът Мая Цанева в личната си страница във фейсбук.

Аз видях съобщение към 11 часа и се обадих на мъжа ми, за да обсъдим въпроса. Клоняхме към "да“, защото вярваме и във ваксините и в медицинския разумен подход към борбата с вируса. Но преди да потвърдя, върнах въпрос в чата: "Кой ще прави теста и как? Какво се случва, ако се открият антитела? Кой и какъв достъп има към резултатите?“.

След 15 минути ми се обади учителката му – много добър педагог и свестен човек, доколкото я познавам, и набързо ми каза, че не може да ми отговори на въпросите. РЗИ щели да тестват децата. Казах ѝ, че в такъв случай отговорът е "не“.

Да започнем отначало. Вече една година  живеем с постоянния призрак на Ковида. На всички стана ясно, че всеки има мнение по темата, и то от първосигнално, вече се е превърнало в айсберг от вярвания, знания, страхове, надежди, илюзии и известна доза глупост. Общо взето, под заплахата от болестта, всички преболедуваме от дезинформация, фалшива информация, полуистини, постистини, лъжи, и др.

От може би седмица се говори за вероятността да се тестват доброволно учениците. Но МОН – това министерство на образованието и науката, в което знанието и информацията никога не са точни, ясни и разбираеми, особено през последната година, реши да опъне нервите на родителите с бърз тест без верен отговор.  А верен отговор няма, защото няма ясно условие на задачата.

Кой ще тества децата? Кога и къде? В присъствието на медицинско лице от училището и на учител, който да подготви децата или директно ще им бръкне в мозъка през носа?



Каква е целта на тези тестове? Резултатите ще се дават индивидуално на родителите или ще влизат в медицинския картон на учениците?

Ако детето ми е прекарало Ковид, препоръчително ли е и кога да му се направи тест?



Какво би следвало, ако му открият антитела?



Вероятно бихте могли да допълните въпросите. Но големият въпрос е защо МОН и МЗ не се сетиха да направят кратко упътване, брошура, листовка с отговори на тези въпроси или да предоставят телефон, на който да си зададем въпросите, а поискаха бърз отговор на въпрос без верен отговор.

Уважаеми министър Вълчев, вместо да обикаляте тв студия и медии с неясни отговори на 1001 въпроси, седнете с екипа си и помислете вие как ще отговорите на този бърз въпрос за час и половина, в понеделник, когато повечето родители са на работа. Доколкото знам, самият Вие сте родител на ученик. Ще бъдете ли спокоен непознат да бърка в носа на сина Ви, без Ваше присъствие или без присъствие на учител? Ето идея – защо не предоставите възможност за безплатен бърз антигенен тест при личния лекар на детето, или в неговия кабинет, в среда и с хора, които ученикът познава.

Качествената комуникация не се прави с бързи отговори на важни въпроси. Отговорете ми на тези въпроси и не поставяйте учителите в положението на посредника, който е…, защото те не го заслужат. Вие сте отговорен за това дали и колко родители ще кажат "да“ и ще застанат уверено зад позицията си. Останалото е пожарникарска реакция!

Виж коментарите (12)

Още по темата (675):
20.03.2024 Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
20.09.2023 Първокласници участваха в открит урок за мобилността в града и пътната безопасност
16.09.2023 На 20 години: Най-младата учителка у нас
16.09.2023 Бизнесдама: Евтиното излиза скъпо
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 По колко джобни да даваме на ученика?
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).