Започва национална кампания за реставрация на Мадарския конник

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:17 / 04.07.2008
1761
Стартира национална кампания за реставрация на Мадарския конник. Това оповести вчера Борислав Гуцанов, председател на Общински съвет - Варна, който е и председател на УС на Националната асоциация на действащите председатели на Общински съвети. Той беше категоричен, че местните парламенти трябва да поемат инициативата и да постигнат концептуално обединение в името на националните приоритети, какъвто е Мадарският конник, избран в края на миналия месец за глобален символ на България. Председателят допълни, че участието на обществеността в проекта би било полезно и необходимо.

Заместник-председателят на Асоциацията Даниела Русева представи основните проблеми, които застрашават известния скален барелеф, обявен през 1978 г. от ЮНЕСКО за част от световното културно богатство. Тя съобщи, че в началото на миналия век е имало силно земетресение, вследствие на което върху Мадарския конник се е появила пукнатина. По-голямата заплаха за опазването му обаче са киселинните дъждове, тъй като скалата на която е барелефа е варовикова. Белгийски екип е предложил начин за съхранение с т. нар. "биозащита", която би трябвало да се нанесе като филм върху съответния обект.

Даниела Русева акцентира върху факта, че Мадарският конник е съвременник на българската държава и спомена една от трактовките за създаването му, а именно победа на хан Тервел. Тя добави, че цялостната идея на инициативата е Мадара да се превърне в обособен парк-комплекс. За това ще е необходима сериозна сума, коментира Русева и поясни, че само за предпазни мрежи са дадени 500 хил. лв. Средствата ще се набират по сметка на Националното сдружение на общините в Република България, която предстои да бъде открита. Членове на Асоциацията прогнозираха, че част от парите ще бъдат набавени от лични средства на общинските съветници.

Борислав Гуцанов сподели още, че се обмисля, отделните заседания на Асоциацията да се провеждат в различни градове. Това според него ще даде възможност на по-малките общини да коментират проблемите си, което на свой ред ще увеличи ефективността в комуникацията помежду им и ще ускори евентуалното решаване на трудностите им.

Източник: econ.bg

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Делян Пеевски от Хасково: Можем да направим още повече - да отвар...
Шофьори на линейки от Пловдив пред Ваня Григорова: Живеем с по 3 ...
Положиха тленните останки на цар Фердинанд в двореца "Врана"
Мъжът на Славена Вътова вече с присъда и у нас
Бойко Борисов: Класата е в наша полза
Делян Пеевски от Кърджали: Хората са нашият мощен гръб! Готови см...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).