Започна новата процедура по удостоверяване на машините за гласуване, екипите ще работят цяла нощ

Автор: ИА Фокус
Коментари (1)
20:44 / 31.10.2023
1499
В 20:00 часа започва работата на екипите на Министерството на електронното управление (МЕУ) по удостоверяване на съответствието на машините за втория тур на местните избори, съобщиха от ведомството. Очаква се те да работят в непрекъснат режим, а цялостният процес ще протича под наблюдението на експерти от Държавна агенция "Национална сигурност“, определени след покана на МЕУ.

По-рано днес министърът на електронното управление, председателят на Българския институт по метрология и председателят на УС на Българския институт по стандартизация утвърдиха и изпратиха на Централната избирателна комисия (ЦИК) методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване, съобразена с решението на Върховия административен съд.

МЕУ ще осигури възможност на всички граждани да наблюдават процеса в реално време на място. Излъчването ще бъде достъпно от 9 часа на утрешния ден в зала "Партер“ в сградата на министерството, вход от ул. "Дякон Игнатий“ 13.

В рамките на днешния ден МЕУ, БИМ и БИС съвместно определиха екипите си за работа. Проведен бе инструктаж за правилата за удостоверяване и достъп до залата, която е оборудвана с камери и система за контрол на достъпа и където се извършва процесът по удостоверяване.

Трите институции обмениха кореспонденция с ЦИК относно получените до момента информационни активи за използването им в процеса по удостоверяване.

Министерството утвърди и вътрешни правила за реда и условията за съхранение, достъп и работа с техническите средства за машинно гласуване, както и всички необходими за стартирането на процеса документи.

Виж коментарите (1)

Още по темата (937):
05.04.2024 МВР с остра реакция към Кирил Петков и Атанас Атанасов
01.03.2024 Нов общински съветник в Пловдив
21.02.2024 ВАС реши: В Панагюрище ще има нови кметски избори
16.01.2024 Момчето, което показа мускули, докато се брояха бюлетини, остана без
заплащане
05.01.2024 Иван Петков напуска ръководството на ГС на БСП – Пловдив, избраха нов председател
23.12.2023 Глобяват самозабравили се партии в Пловдив?
Още новини от Национални новини:
АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставка на ядрено...
Реакция: Ден след обявените стачни действия в "Ел Би Булгарикум",...
Мъж от ударения влак в София: Трясъкът беше силен
КЕВР глоби ТЕЦ "Марица Изток I" за укриване на публична информаци...
Премиерът Главчев поряза кмета на Карлово
Забрана на плажа: Да няма жени по монокини, разсейвали спасителит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).