Забраниха на професорите да повтарят едни и същи лекции

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
10:57 / 18.08.2010
3044
Университетски преподаватели, които повтарят с години едни и същи лекции пред студентите и са известни в академичните среди като "оперетни", няма да могат да направят кариера като доценти и професори. Строгото изискване е разписано в проекта за правилник за прилагане на закона за развитие на академичния състав, изготвен от просветното министерство.

Мераклиите да получат най-високата образователна степен - професор - трябва да покрият над 20 критерия, според които ще се оценяват научните им постижения. Устремилите се към титлите трябва да извеждат студентите извън аудиторията и да провеждат практически занимания във фирми и организации, гласи едно от правилата за научна кариера.

Друго изискване е преподавателите да споделят опита си в лекциите със свои колеги. Кандидатът за професор да е ръководил поне 5 изследователски проекта и да е постигнал конкретни резултати, които да са послужили в практиката на българските граждани, предвижда правилникът на просветното министерство. Бърза академична кариера ще се постига само ако над 4 творчески изяви са признати на международно ниво.

В правилника е заложена специална бариера срещу изкуственото нарояване на доценти и професори в един университет. По закон научните кадри ще се избират от специално академично жури, което ще се излъчва от национална листа на учените. Конкурс за стартиране на цялата процедура ще се обявява само ако в специалността се наблюдава "преподавателска натовареност". За целта предварително ще се изследва дали студентите в лекциите са непосилно много и дали преподавателите са ангажирани с изследователски проекти извън аудиториите. Конкретните правила за натовареност обаче ще се определят за всеки университет поотделно спрямо правилниците на висшето училище.

Ректорското ръководство ще добие основни правомощия според правилника за прилагане на закона за академичното развитие. Съставът на научното жури ще се утвърждава със заповед на ректора по предложение на факултетите, за където е конкурсът. По закон журито е съставено от седем хабилитирани лица, но председател ще е вътрешен човек от висшето училище.

Източник: Монитор


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Съседка на семейството, което пострада при катастрофата с автомоб...
Борисов: В България можеше да се случи същото като в Словакия
Дамите в селското стопанство: Проф. Даниела Ганева
Ето верните отговори на матурата по БЕЛ
Иззеха цистерна като веществено доказателство
Отново земетресение в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).