ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Забавяне на галопа: Какво препоръча ЕК да заложим в Стратегическия план?
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 12:54 / 21.12.2020Коментари (0)408
©
Препускането по интервенции по време на заседания на Тематичната работна група, която коментира Стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) може би ще забави ход, а вероятно ще трябва да се направи и ревизия на досегашните коментари, защото Европейската комисия (ЕК) публикува препоръки за държавите-членки, с които да даде насоки за изготвянето на Стратегическите планове, подготвяни за новата Обща селскостопанска политика (ОСП). 

Тези препоръките са част от диалога Комисията и страните-членки, чрез което се гарантира, че стратегическите планове ще допринесат към амбициозните цели, поставени за изпълнението на Зелената сделка.

Заложеното в интервенциите, което финално все още не е показано публично, вероятно ще претърпи ревизия, тъй като в 25 страници от комисията излагат своето виждане за това в каква посока следва да се навигира аграрният сектор на Стария континент. 

Основни данни за селското стопанство и селските райони в ЕС 
- 10,3 млн.земеделски стопанства, обработващи 157 млн. ха (38 % от сухоземната територия на ЕС), осигуряващи трудова заетост на пълно работно време на 8,8 милиона души (2016 г., 2019 г.) 
— обща селскостопанска продукция в размер на 403 млрд. евро (2018 г.) и осигуряващи търговски излишък в хранително-вкусовия сектор в размер на 60 млрд. евро (2019 г.) 
— 6,2 млн. земеделски стопанства получават директно подпомагане (2018 г.). 

80 % от плащанията отиват при 20% от бенефициерите
 — доходите от селскостопанска дейност в ЕС се равняват на 47 % от брутната работна заплата в икономиката на ЕС (2017 г.)



Два въпроса посочват от ЕК като многократно повдигани в държавите членки:

- необходимостта да бъде решен въпросът с доходите на малките и средните семейни стопанства и стопанствата, разположени в райони с природни ограничения. 

- голямата нестабилност на доходите, която се очаква да продължи в краткосрочен и средносрочен план, обусловена до голяма степен от отвореността на пазарите и увеличаването на екстремните метеорологични явления, предизвикани от изменението на климата.

Бавният растеж, а в някои случаи дори стагнация на селскостопанската производителност в много държави членки, също се посочва като пример за предизвикателство, с което следва да се справи заложеното в Стратегическия план. 

Растежът на производителността е от ключово значение за поддържане на конкурентоспособността и увеличаване на доходите на земеделските стопанства, като същевременно трябва да се обърне дължимото внимание на положителното въздействие върху околната среда и климата, посочват от ЕК и според тях именно заради това е от първостепенно значение да се гарантира, че условията за насърчаване на иновациите и високото равнище на обучението и инвестициите в селското стопанство се поддържат и подобряват. 

От Комисията смятат, че икономическата устойчивост на сектора ще зависи и от способността на земеделските стопани да създават и задържат по-голям дял от добавената стойност във веригата за доставка на храни.

Това, естествено, зависи от сътрудничество между земеделските стопани, тъй като по този начин могат да се постигне търсен обем, а и да се засилят техните позиции за преговаряне във веригата за доставки на храни. 

“В някои сектори и в някои държави членки земеделските стопани не са склонни да участват във вертикалната интеграция или засиленото сътрудничество, например в организации на производители или кооперации”, се казва в документа, като спокойно можем да кажем, че това важи и за България. 

За да се продължи прехода към устойчиво и издръжливо селско стопанство, от ЕК предлагат да се съсредоточат усилия върху: 
- преобразуването и модернизацията на земеделието;

- подобряването на стойността, качеството и екологичната устойчивост на селскостопанските и биологичните продукти; 

- стимулирането на сътрудничество между земеделските стопани във веригата за доставки на храни.

 

Изграждането на селско стопанство, жизнеспособно и устойчиво на заплахи във връзка с икономиката, климата и биологичното разнообразие, е от съществено значение, тъй като бъдещите добиви на земеделските стопани до голяма степен зависят от способността им да се справят с променящия се климат и доброто състояние на природните ресурси, смятат от Брюксел и визирайки пандемията от Covid-19, от Комисията считат, че в повечето държави членки е необходимо 

да се премине към по-справедлива и по-целенасочена система за пряко подпомагане. 

Държавите членки следва да отговорят по-добре на нуждите на по-малките и средните земеделски стопанства чрез намаляване на разликите в доходите между стопанствата с различни размери, като използват механизмите, позволяващи ефективно преразпределение, като например 

ограничаване, намаляване на плащанията и по-специално чрез прилагане на допълнителното преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост. 

 

В някои държави членки справедливото подпомагане ще включва също и значителен напредък в процеса на вътрешно сближаване, което на практика означава изравняване на нивата на подпомагане в различните райони на страната. 

Освен това подпомагането следва да се използва и за справяне със специфичните нужди на земеделските стопанства в определени райони, като например в районите с природни ограничения.

В същото време е необходимо да се насърчи и улесни използването от земеделските стопани на инструменти за управление на риска, като се подкрепят инвестициите в иновативни решения (например оптимизиране на оползотворяването на селскостопанските продукти и производствените фактори в кръговата икономика на биологична основа) и се подобри достъпът до финансиране чрез по-ефективно използване на възможностите в рамките на политиката за развитие на селските райони, посочват от Комисията. 

Според документа е необходимо да се увеличат усилията за подобряване на прозрачността на веригата за доставки. 

„Препоръките към държавите-членки са решаваща стъпка в прехода към увеличаване на устойчивостта и устойчивостта на нашия селскостопански сектор. Настоятелно препоръчвам на държавите-членки да вземат предвид тези препоръки, докато изготвят своите стратегически планове за ОСП. 

По този начин можем да осигурим ОСП, която е в съответствие със Зелената сделка и която подкрепя фермерите като двигатели на зеления преход. Заедно с Европейския парламент и Съвета ще гарантираме, че реформата на ОСП поддържа необходимите екологични и климатични амбиции“, посочи европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски.

Целия документ на ЕК можете да видите ТУК

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Covid-19
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: