ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
За какви субсидии в проценти се бори България в Брюксел?
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 10:50 / 28.05.2021Коментари (0)432
©
Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство и Европейският парламент не постигнаха споразумение за новата Обща селскостопанска политика, съобщи служебният министър на земеделието Христо Бозуков от Брюксел.

Ще лъснат ли корупцията и рекетът в държавните структури на МЗХГ?

Пред своите колеги на заседание на Съвета на министрите по земеделие той представи позицията на страната ни. А когато все още не е окончателно решено колко точно ще получат фермерите в новия програмен период и е трудно да се програмират интервенции без бюджети, да се говори в проценти е лъч светлина. 

Референтна 2018 г. за преходна национална помощ

Още миналата година България заяви, че няма да отстъпи от предложението за продължаване на преходната национална помощ с нова референта година – 2018 г. „Все още остава въпросът за запазване на бюджета на 50% от нивата на 2013 г.“, каза проф. Бозуков.

13+2% обвързана подкрепа

Отдавна е ясна и позицията ни за 13+2% обвързана подкрепа. По отношение на списъка с допустимите за подпомагане продукти служебният министър акцентира върху това да се запази подкрепата за производството на картофи.

3% за млади фермери

България приема 3% от бюджета за директни плащания да се насочат към млади земеделски производители, каквото е предложението на Председателството и което е приемливо за ЕП. Проф. Бозуков обаче подчерта, че тук трябва да се вземат предвид плащанията по първи и по втори стълб, насочени към младите.

7,5% за преразпределително плащане

Страната ни подкрепя задължителен праг от 7,5% за преразпределително плащане, което служебният министър определи като „балансирано решение“. Нека да припомним, че ЕП заговори за доста по-голям процент – 12%. Според професора обаче паралелното увеличаване на процента за екосхеми и за преразпределително плащане в първи стълб ще доведат до намаляване на базовото плащане.

20% за екосхеми в директните плащания 

България държи на дял от 20 % за екосхеми в рамките на директните плащания, както и на двугодишен период на обучение. Искаме още гъвкавост за прехвърляне на неусвоените средства от екосхемите към други необвързани схеми на директните плащания и мерки от ПРСР.

30% за екологични интервенции в ПРСР 

Позицията на страната ни по отношение на агроекологичните мерки по втори стълб залага на 30% дял от бюджета на ПРСР, като тук се включват и плащанията за необлагодетелстваните райони.

Страната ни настоява още малките стопанства до 10 ха да се изключат от стандарта за диверсификация на културите и екологично насочени площи (ДЗЕС 8 и ДЗЕС 9). 

Друго наше искане е да се запази диверсификацията на културите като еквивалент на ротацията на културите в ДЗЕС 8. Прилагането на минималния процент за непроизводствени площи в ДЗЕС 9 да бъде само на ниво стопанство, а не на национално, подчерта проф. Бозуков.

Подкрепа за групи и организации на производители

Страната ни държи да се запази не повече от 15% от разходите по оперативните програми за интервенции да са свързани с екологични цели. 

„Настояваме европейското финансиране за организации и групи в други сектори, извън сектора на плодовете и зеленчуците, да се запази на 10% от стойността на предлаганата на пазара продукция от всяка група или организация на производители“, подчерта министър Бозуков.

25% трансфер между първи и втори стълб

България подкрепя предложението 25% от средствата да могат да се прехвърлят между първи стълб (директните плащания) и втори стълб (ПРСР). Искаме и възможност да се увеличи процентът на трансфера на субсидии от първи към втори стълб за интервенции за околна среда и климат или за интервенции за млади земеделски стопани.

Социална условност

Във връзка с това, дали да се отнемат субсидии, ако фермерите не спазват трудовото и социално законодателство, България настоява за ясно формулирани правила, за да се избегне по-голямата административна тежест.

„Бихме могли да проявим гъвкавост, като приемем включването на ограничен брой трудово-социални актове, имащи отношение към земеделските стопанства, с посочване на конкретни разпоредби в тях и извършване на проверки само от компетентните инспекции по труда“, уточни служебният земеделски министър.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg



 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: