Въвеждат във всички болници пръстов отпечатък от октомври

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:43 / 21.07.2016
2245
Системата с пръстовия отпечатък се тества в 5 - 6 болници, след това ще има пилотно въвеждане в 20 болници и от октомври ще е във всички болници.

"Целта е да се даде право на пациента сам да контролира как се разходват средствата, които той внася в НЗОК", обясни в "Здравей, България" зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Той обясни, че с отпечатъка се генерира код.

"Вие потвърждавате, че ви е извършена някаква медицинска услуга - това е удостоверение пред НЗОК, че трябва да плати на съответната болница за съответната услуга. Ако човек няма ръка, тогава ще се ползва личната му карта или друг механизъм, чрез който ще се удостоверява. При децата също е друг начинът - родителят или настойникът дава идентификационен код. Той ще се дава при влизане и излизане от болницата", обясни Шарков.

Екип на Нова тв посети Първа АГ болница, за да види на живо как се извършва регистрацията на пациент. Първо си даваме личната карта и ЕГН, данните се въвеждат в системата, след което се взема отпечатък. Регистрацията не се повтаря, тя е еднократна.

Д-р Валентина Григорова, зам.-директор на болницата, обясни, че екипът в здравното заведение работи постоянно и няма как да се образуват опашки при вземане на отпечатъци.

"Нямаме начин да върнем пациент. Ако някой отказва да даде отпечатък, ще му се обясни значението на този пръстов отпечатък и че никой не може да го ползва за нещо друго", каза д-р Григорова.

Чрез приложение на мобилния телефон ще получаваме информация, че Касата е изплатила на съответна болница сума за нашето лечение.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Отново изчезна Сашко от Перник
Заловиха мъж, издирван с червена бюлетина от Интерпол
Стефан Янев: Трябва да седнем и да се разберем, да намерим място ...
Няма милост за обвинения в жестокото убийство в Новачене
Бивш шеф на НСО за катастрофата: Дори при закъснение не се е случ...
Черна събота: Отново тежка катастрофа на АМ "Тракия", този път ме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).