Всеки шести наш доктор готов да работи в чужбина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
14:38 / 15.03.2012
1376
Всеки шести доктор е с готовност да отиде на работа в чужбина. Около 90% от лекарите в България не са доволни от реформите в здравеопазването, сочи проучване по международен проект за удовлетвореността на лекарите от работата им.

От 30 000 медици, работещи у нас, между 4 и 5 хиляди са готови да излязат зад граница, сочат предварителните резултати от допитването. Проучването се извършва по интернет от международна група изследователи и обхваща страни от региона на Югоизточна Европа.

Най-недоволни са работещите в държавните болници - около 95% от запитаните. Анализът на отговорите посочва, че има пет основни групи проблеми, които определят причините за недоволството на лекарите от работата им в България. Това са: ниските заплати и начина на финансиране от здравната каса, многото и сложни административни процедури, липсата на визия за развитие на здравната система, отношението на обществото и медиите към лекарската професия и корупцията в здравеопазването.

Подробни данни за всеки от посочените проблеми ще бъдат оповестени в края на март, когато ще бъдат публикувани окончателните резултати. Очакванията на международния екип от изследователи са, че данните ще дадат възможност за определяне на проблемите и ще предложат варианти за положителни промени в здравните политики във всяка от изследваните държави в Югоизточна Европа.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Автомобил влезе в насрещното движение на магистрала
Километрична тапа в Кресненското дефиле
Опасна търговия с лекарства се завъртя в интернет
Заради проблем със сайта на тотото Министерството започва проверк...
Бойко Борисов: Ще правим правителство с ПП-ДБ, но този път ние ще...
Радев от аудиенцията във Ватикана: Срещата с президента на РСМ тр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).