Всеки пети студент слуша мама за висшето

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
09:48 / 04.04.2012
3175
Почти всеки пети дванадесетокласник се вслушва в съветите на мама и татко какво висше да запише, показва проучване на Висшето училище по застраховане и финанси и на асоциация "Родители". Според данните от допитването 80 на сто от абитуриентите заявяват, че сами вземат решение къде да продължат образованието си, а 17% не крият, че са получили насока от родителите си.

В същото време 51% от гимназистите се информират от интернет за университети, специалностите в тях и възможностите, които дават след завършване. Два пъти по-малко - около 24 на сто, пък разчитат на препоръките на приятели и познати.

От анкетираните възрастни пък само 28 на сто заявяват, че не се намесват в решението на детето си за университет. Те били научили наследниците си да правят сполучлив самостоятелен избор. 26% от родителите пък биха участвали в избора, ако детето им потърси мнението им.

Родителите са раздвоени в нагласите кои университети предлагат по-перспективно образование. 45 на сто от тях са категорично за държавните, а други 45 на сто за частните университети.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Съседка на семейството, което пострада при катастрофата с автомоб...
Борисов: В България можеше да се случи същото като в Словакия
Дамите в селското стопанство: Проф. Даниела Ганева
Ето верните отговори на матурата по БЕЛ
Иззеха цистерна като веществено доказателство
Отново земетресение в България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).