ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Връщат БДС за киселото мляко
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:04 / 02.07.2010Коментари (4)1828
©
Подписана е заповедта за одобряване на българския стандарт за кисело мляко. Той ще влезе официално в сила, когато се бъде обявен в официалния бюлетин на Българския институт по стандартизация, което ще се случи до две седмици. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на пресконференция след проведена по инициатива на премиера работната среща между представители на държавни институции и браншови организации, имащи отношение към за възстановяването на Българския държавен стандарт (БДС) за храните.

"Важен политически напредък е, че хората вече гледат и четат етикетите на храните. Днешната среща се проведе по инициатива на министър-председателя Бойко Борисов, защото потребителят е важен и трябва да има право на избор. В името на доброто за обществото ние смятаме, че сме негови длъжници във връзка с качеството, безопасността, отличителността и контрола на храните", каза министър Найденов. Той подчерта още, че за първи път всички - браншови организации и държавни институции са заедно и е преодоляна разделителната бариера. "Няма недоверие, защото храните е нещо, което касае всички нас", посочи министърът.

Новият стандарт въвежда изисквания за технология за производство на кисело мляко - от опаковката, етикета, съдържанието и всичко свързано с качеството на продукта. "Държа да подчертая, че българският стандарт не е задължителен за производителите, а е пожелание, но с него ние сме честни пред потребителите, като им гарантираме не само безопасността, но и качеството на предлаганите на пазара хранителни продукти", каза още министър Найденов.

"Имаме над 100 лаборатории, от тях ще останат само шест, които заедно с лабораториите на Министерство на здравеопазването, ще извършват изследванията. До две седмици и ще имаме и технологичната възможност да изследваме съдържанието на сухо мляко", информира още министърът.

"Започвайки работата по създаването на стандартите, успоредно с това ще върви и структурирането на Агенцията и ще определим по какъв начин ще извършваме контрола. Докато работим по стандартите ще работим паралелно и по начините и метода за извършване на контрола им", уточни министърът. По повод обсъждането на стандартите в сектор месо се обмисля въвеждането и на регламентация за влагането на соя в месните продукти.

Очаква се в максимално кратки срокове представителите на браншовите организации да представят своите предложения за българските държавни стандарти, след което ще има заповед за междуведомствена работна група, която да гледа предложенията, които идват и да се прави оценка на тях.

На работната среща присъстваха представители на всички браншове в земеделието, както и държавни институции - зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов, главеният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев, председателят на Патентно ведомство Костадин Манев, изп. директор на Българския институт по стандартизация инж. Ирен Дебижева и председателят на УС на института Ивелин Буров, директорът на Институт по обществено здраве проф. Стефка Петрова.


(с) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Държа да подчертая, че българският стандарт не е задължителен за производителите, а е пожелание, ..." ???!!!
0
 
 
Това е новина за главната страница!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2024/2025
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2024/2025
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: