Внимавайте какви храни купувате! Евтиното понякога излиза фатално скъпо!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:38 / 04.04.2017
5295
Палмовото масло намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост заради това, че е по-евтино. "Този спестен разход за суровина ще рефлектира в многократно по-високи разходи за обществено здраве и от държавните бюджети, и от джоба на потребителите", коментира Момчил Неков по време на обсъждане на доклад относно палмовото масло късно снощи на пленарната сесия в Страсбург. 

"Изкушени от по-ниската стойност на продукта, потребителите с по-ниски доходи стават неволна жертва на тази подмяна на реални млечни съставки с растителни. В името на общественото здраве на българина призовавам Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за бързи стъпки в насока забрана на използване на суровината в хранително-вкусовата промишленост", допълни българският евродепутат.

"Смятам за стряскащи информациите, че палмовото масло се използва в производството на детски и бебешки храни", казва още Неков.

Според оценки на експерти около 50% от всички храни в Европейския съюз съдържат палмово масло. Европейският орган по безопасност на храните публикува информация, че продуктът е канцерогенен и генотоксичен. Порочните практики явно са предприети от недобросъвестни производители, но за това трябва да се намеси Европейската комисия и да забрани използването на суровината в хранително-вкусовата промишленост, смята Момчил Неков.

За миналата година в България са внесени над 46 хиляди тона палмово масло. От тях над 12 хиляди тона са влезли в хранителната верига. Суровината намира приложение и в производството на био горива.

Източник: Нова тв


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).