Внимание! Банковите ни карти може да бъдат източени, дори когато са в джоба

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
13:04 / 26.12.2019
9132
Банковите ни сметки могат да бъдат източвани, макар и с малки суми, докато дебитните и кредитните карти са в джоба ни. Схемата не е нова, но става все по-популярна в последните месеци, предупреждават експерти по киберсигурност. Източването на пари става със специални устройства, които измамниците допират до портфейла. Измамите стават най-често там, където има най-много хора.

Престъпните групи използват функционалността на безконтактната карта за разплащане без пин код, обясни пред БНР IT-експертът Камен Несторов.

 "Те умело успяват да се доближат до вашия портфейл със специализирани устройства с по-голям обсег на действие. По този начин правят малки транзакции, много на брой, в места, където хората са близо един до друг – градски транспорт, магазини и т.н.“, добави той в предаването "Преди всички“.

По думите му технологиите предоставят много защити, които не позволяват изчитането на картата без ваше желание. "Човек е добре да се запознае с опасностите и сам да прецени какви мерки би желал да предприеме“, отбеляза Несторов.

Той каза още, че и безконтактните ключове за автомобили могат да бъдат манипулирани по подобен начин.


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).