ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Вкарват шпиони сред чиновниците
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:58 / 05.04.2016Коментари (0)4246
©
Шпиони ще влизат в чиновническите редици, за да душат за нерегламентирано външно влияние, което може да заплаши националната ни сигурност. Възможност за това е разписана в Правилника за прилагане на Закона за Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), публикуван в Държавен вестник. 

В него се посочва, че разведките могат да заемат длъжности под прикритие в държавната администрация, във фирми, в граждански дружества, както и като хора със свободни професии. В тази си роля в държавния и частния сектор те ще изпълняват тайно законовите си задължения да събират разузнавателна информация за чужди страни, организации и лица, както и за свързани с тях български структури, която е от значение за националната сигурност на страната.

В правилника се предвижда разведките под прикритие да преминават специална подготовка, а след това така да се впишат в средата, че никой да не разкрие, че са агенти на ДАР. Ако шпионинът в държавната структура е на позиция с по-ниска заплата от реалната му в агенцията, то звеното ще му доплаща разликата.

В случай, че получава по-високо възнаграждение на тайната си служба пък, то парите отгоре си остават за него, предвижда още публикуваният правилник. В ролята си на чиновник съответният разузнавач ще има право и на дългите отпуски, с които се ползват колегите му в администрацията.

Правилникът за ДАР регламентира още изпитателен срок от две години при самото назначаване на разузнавачи. В този период новопостъпилият може да бъде изгонен без предизвестие по всяко време от шефа на агенцията. 

Предвиждат се също така редовни атестации на разведките - междинни и годишни, от които ще зависи и издигането или понижаването им в служба. 

При оценките ще се взема предвид както степента на реализираните цели, професионално изпълнение на задълженията, степен на натовареност, така и спазването на служебната дисциплина и етика. Сред критериите е разписано и доколко агентът е проявил инициативност и творчество в работата.

В документа е уточнен и редът за повишаване на квалификацията на разведките, включително и чрез изпращане в родни и чужди университети за сметка на агенцията. Това обаче ще става само срещу задължението за оставане на работа от 1 до 3 години в ДАР. При погазването на договорката напусналият разузнавач ще трябва да възстанови вложените в знанията му пари.

Служители на ДАР, които нарушат правилата за работа пък ще бъдат подлагани на дисциплинарни производства. Такива по принцип няма да се стартират по анонимни сигнали, но ако в тях се съдържат данни за конкретни нарушения, шефът на агенцията ще може да разпореди проверка.


Източник: Агенция "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тежко ПТП в Сопот
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: