Вижте мнението на президента за скандалното изказване на Ердоган

Автор: Мария Морунова
Коментари (10)
14:44 / 12.12.2013
6397
"Изцяло синхронизирам мнението си с това на Външното министерство". Това беше краткият коментар на президента Росен Плевнелиев по отношение на скандалното изказване на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който по време на изявление за местните избори в Кешан обяви за турски територии гръцка Тракия, части от Македония, България и Босна и Херцеговина, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Не за пръв път синхронизираме мненията си. Така беше и по казуса с медиците в Либия, когато имахме обща декларация. Виждате една последователност и синхронност във външната ни политика", завърши президентът.

Припомняме, че министерството на външните работи коментира предизборно изказване на турския премиер Реджеп Ердоган, в което той намеси и България, като подчерта, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

В предизборно изказване за местните избори в Кешан Ердоган казал, че "Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион".

"Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения", се казва в изявление на говорителя на МВнР.

"България като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат", подчертава говорителят на външното ни министерство.

"Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост", заключава говорителят на МВнР.



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Ще ни изненада ли времето утре?
Много скоро ще можем да минаваме по нов скоростен път за гръцкото...
Парламентът отново ще заседава извънредно
Некоректна задача в НВО по математика възмути родители
Делян Пеевски от Хасково: Можем да направим още повече - да отвар...
Шофьори на линейки от Пловдив пред Ваня Григорова: Живеем с по 3 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).