Вижте американските супер самолети, събрали погледите в Граф Игнатиево

Автор: Мариана Панчева
Коментари (6)
16:41 / 28.04.2017
6081
В авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив завърши демонстрацията на американските супер изтребители F-35. Самолет от такава класа за първи път каца на българско летище. Стелт изтребителят е разработка на концерна "Локхийд Мартин" и дебютира преди 10 години. Първите F-35 бяха прехвърлени в Европа на 15 април, като са базирани в британската авиобаза Лейкънхийд. Според официалното съобщение на Пентагона осемте машини ще останат в Европа няколко седмици и ще участват в различни учения и тренировки със съюзнически ВВС. На учението присъства и президентът Румен Радев, който сподели:

"Аз съм реалист. Такъв самолет скоро ние не можем да имаме по няколко причини. Финансовата няма да я коментирам, но знаете, че там тази програма за GSF закъсня като реализация на производство. Така че България и да иска, и да има възможности по-рано от 10-15 години не може да бъде включена в доставките на този самолет. 

Когато се комбинират къса памет с невежество, се получават нелепи коментари. Искам да кажа, че процесът, който тече в момента за избор на нов многоцелеви изтребител, е разписан в пътната карта в проекта за инвестиционен разход и бе приет от парламента на 2 юни миналата година. И много хора, които сега разсъждават по тази тема, са гласували и са разглеждали подробно всички тези срокове. 

Също така министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставяне на офертата, където много ясно са поставени всички срокове, критериите и показателите за цялата методика на избор. В момента стриктно се следват тези стъпки. Спазват се всички принципи за обективност, прозрачност и равнопоставеност. Не виждам тук смисъл от никакви коментари. Просто трябва хората да помнят какво са приемали, гласували и подписвали. И да четат малко повече, преди да говорят. 

Това, което до момента е извършено съгласно разписаните документи, е, че междуведомствената комисия е оценила всички предоставени оферти съгласно утвърдените критерии и ги е класирала. Това е военно-техническата експертиза по три основни групи критерии - оперативни, икономически и времеви. Оттук нататък решение на правителството е дали ще приеме оценката и класирането на тази комисия или ще излезе с друго политическо решение. Ако ще има такова политическо решение, което ще прегази военната експертиза, да излязат и да го кажат. Така се прави".

Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).