Ваксината идва!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:10 / 18.12.2020
2326
България ще получи 5000 дози ваксини срещу COVID-19, а януари ще получим като квота за декември още 52 000 дози. От февруари нататък започват да идват още по-големи бройки. Здравните власти у нас имат готовност още на 27 декември да започнат с ваксинирането, като се започне с медицински специалисти, но решението ще бъде взето от Националния ваксинационен щаб. Това разкри главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на NOVA.

Ваксината тръгва от Европа още на декември и в зависимост от дистрибуцията всяка страна членка на ЕС ще я получат в следващите дни.

По думите му е хубаво първият ваксиниран българин да бъде знаково лице. Ваксината се съхранява на -70 градуса в РЗИ, а в рамките на 5 дни трябва да бъдат разпределени до болницата и да бъдат употребени, за да не се развали.

"Ние няма да чакаме да ваксинираме всички здравни работници, преди да ваксинираме възрастните. Много скоро ще имаме разрешение и за ваксината за "Модерна“, която се съхранява далеч по-лесно. Решението е на всеки един човек, няма да отстъпим принципа да е доброволна и безопасна на всички", коментира още той.

Кунчев определи три групи предприятия, които са изпълнили изрядно мерките – хотелите, училищата и големите вериги магазини.

"Инвестираха много, добра организация – мерят температурата, имат дезинфектантите, други магазини има контрол в реално време колко хора са в магазина, има ограничаване на количките. Когато се спре много строго контрола обаче се струпват много хора навън. Ако има два метра дистанция – няма проблем. Нямат право да ви искат лична карта и данни. МВР, противопожарна служба, КЗП и БАБХ ще се включат. Вече ще има постове на полицията, които да подпомагат. Ако има дистанция и се носи маска, няма проблем. Но това, което видяхме преди седмица, беше грубо нарушение. Големите вериги удължиха работното време, и то доста, а това струва заплати и ресурс", коментира Кунчев.

Има производители с традиции на ваксинирането на основата на антиген. На "Пфайзер“ и "Модерна“ ваксините от своя страна са наистина революционни, смята доц. Ангел Кунчев.

Най-надеждното е средство е да се получи информация от Европейската агенция по лекарствата. Ще има много прецизна информация и характеристика как и кое действа, обеща епидемиологът.

От епидемиологична гледна точка е по-добре изборите е добре да са по-късно – топлото време намалява разпространението, а май месец ще имаме и много повече ваксинирани, коментира Кунчев и добави, че се обсъждат варианти с ЦИК и вицепремиера Томислав Дончев.

По отношение на антигенните тестове Кунчев подчерта, че по негово мнение не всички са равностойни, и когато влязат в официалнатата статистика (която отчита само положителните PCR тестове - бел. ред.), тогава заболеваемостта вероятно ще има леко повишение.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).