Ваканции през ден заради матурите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:07 / 09.05.2012
3011
Седем дни ваканция ще имат учениците около матурите за зрелостници и изпитите за седмокласници. За пръв път обаче между такава дълга почивка ще има и един учебен ден, който ще разпокъса поредната почивка на две миниваканции. Между 20-и и 27 май хлапетата ще посетят класните стаи само на 22 май, вторник. Така в седмицата, белязана под знака на матурите, ще има само един учебен ден.

Държавно-зрелостните изпити ще се проведат в понеделник и сряда - 21 и 23 май, а четвъртък и петък са официални неучебни и неработни дни в цялата страната. Като се съберат със събота и неделя, излиза, че учениците ще имат седем неучебни дни между 20-и и 27 май.

"Не ви ли се струва, че много почиваме в България", така просветният министър Сергей Игнатов аргументира решението си да не обяви 22 май за поредния неучебен ден. За първа година матурите за зрелостници и седмокласници ще са в един ден. Просветното ведомство събра двата изпита в едно, именно за да избегне многото неучебни дни през май, които се насъбират, тъй като школата са затворени по време на държавно-зрелостните изпити. Въпреки това обаче учениците извадиха късмет, защото датите за матурите са непосредствено преди Деня на славянската писменост и така пак се сдобиха с дълга почивка.

"На матурата по български език и литература на 21 май ще има поне два въпроса, които ще приличат на тези от международното изследване PISA, за да могат учениците да покажат, че могат да извличат информация и да я обработват, но това няма да е затрудняващо", припомни още Сергей Игнатов. Той допълни и че на матурата по география пък ще има с пет въпроса по-малко.

Министър Игнатов увери, че има достатъчно квестори за изпитите в седми клас и за матурите, които за първа година ще се проведат в един ден през май. Обмен на квестори засега се предвижда между учителите от Пловдив и София. Друга новост тази година е, че на матурата по български език зрелостниците няма да държат изпита в собственото си училище.

Разясненията за почивните дни около матурите просветния министър направи по време на демонстрациите на българските отбори в 28-ото поредно издание на европейския екомаратон. Отборите на техническите университети в София и Варна представиха официално изобретените от тях електромобили вчера. Стартът на демонстрационната обиколка на площада пред НДК беше даден лично от образователния министър Сергей Игнатов.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (2)

Още по темата (30):
30.08.2012 Днес е поправителната матура по български език и литература
26.06.2012 Излезе класирането в гимназиите: Математическата и Английската с най-висок
бал!
26.06.2012 Днес излиза първото класиране на седмокласниците
22.06.2012 СОУ "Патриарх Евтимий" с най-висок успех на външното оценяване
20.06.2012 Отличниците в България - на изчезване!
18.06.2012 Средният успех на матурата по БЕЛ - 4,18, била най-слаба за последните 5 г.
Още новини от Национални новини:
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Играчи на пазара на недвижими имоти "превъртат" кеш в България - ...
Важно за шофьорите по АМ "Тракия"
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
ТИР се заби в къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).