В гръцки учебник: Българите са третирани като варвари, а Кирил и Методий са представители на Византия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:50 / 09.08.2023
5782
В учебника по история в Гърция пише, че Кирил и Методий са официални представители на византийската държава. Те са официални служители на Византия и са изпълнявали държавни мисии. Това обясни в студиото на "Денят започва" по БНТ Стефан Стоянов - бивш депутат от СДС и бивш посланик на България в Гърция по повод предложението 24 май да стане национален празник.

Стоянов обясни, че учебникът по история в южната ни съседка е само един и по него учат 11 милиона гърци.

В учебника пише, че средновековната гръцка държава се нарича Византия и тя с различни средства - с оръжие и дипломация, приобщава варварите към византийската цивилизация. Споменава се византийска държава и цивилизация, а не толкова християнска. Пише още как със сила Борис I е бил принуден да приеме християнството и е кръстен лично от император Михаил III. Когато Борис I се опитва да говори отново с папата, императорът отново му праща войска.

В писмо до императора Ростислав моли за мисионери, които да проповядват и императорът възлага на Кирил да отиде на специална просветителска мисия. В учебника пише още, че византийските власти преследват плана си за християнизиране на славянските народи с прозорливост с далновидност. Братята Кирил и Методий са част от учителите, които проповядват в други държави. Има също отделна политика за Русия и за западните славяни, каза Стоянов.

Хубаво е политиците, които се занимават с тези въпроси, да имат повече култура и познание, заяви Стефан Стоянов и отбеляза, че в САЩ например, промяната на един закон може да отнеме години.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Първи подробности за тежката катастрофа край "Маказа", има много ...
Днес отбелязваме Международния ден на сестринството
Поскъпват основни хранителни стоки
Тежка катастрофа спря движението за "Маказа"
Въпреки високите, българите не спират да купуват имоти в това рай...
Времето днес леко ще ни пообърка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).