Уникално разкритие: Оглупяваме от мръсния въздух

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
10:30 / 24.12.2019
3295
Високото съдържание на въглероден двуокис в атмосферата влияе катастрофално на интелектуалните способности на хората. До този извод стигнаха учени от университета Колорадо Боулдър и университета в Пенсилвания (САЩ), а резултатите от изследванията им са публикувани на сайта Phys.org, цитирани от "24 часа".

Увеличените въглеродни емисии влияят пагубно не само върху природата, водейки до промени в климата. Учените проучили как увеличеното ниво на въглеродния двуокис влияе на обучението на децата. Предишни проучвания показали, че замърсяването на въздуха в класните стаи въздейства на умствените способности, като силно намалява концентрацията. Проблемът лесно можел да бъде решен, като се отвори прозореца да се проветри. Досега обаче не е бил проучен въпросът за влиянието на “свежия" въздух, който вече също е силно замърсен. В търсене на отговора учените създали модел с две възможности.

При по-оптимистичния сценарий когнитивните способности на учениците ще намалеят с 25% до 2100 г., ако количествата парникови газове намалеят. Ако обаче нивото на изхвърляните във въздуха замърсители остане на сегашното ниво, човечеството до края на века ще затъпее наполовина. Това е първото изследване което проучва как редовното дишане на мръсен въздух влияе на интелекта.

През 2015 г. изследователи от Харвард накарали 24 души да прекарат 6 работни дни в лабораторно контролирано помещение, в което нивата на въглеродния двуокис варирали. Всеки следобед участниците трябвало да се справят със задачи от реалния живот. Компютърна програма показала, че когато нивата на газа се увеличавали, участниците се затруднявали с анализирането на информация, изграждането на стратегии и способността да реагират на кризи.

Виж коментарите (2)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Национални новини:
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите
Синът на известен наш бизнесмен обяви: Без да се замислих, приех ...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Голяма банка предупреди своите клиенти
Габриела Пеева: Обвинена съм в нещо, което не съм сторила
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).