ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Удрят ни между 100 и 200 лв. за лекарства като сме болни
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 22:45 / 06.12.2023Коментари (1)1542
©
Между 100 и 200 лева излиза лечението на някое от респираторните заболявания, които ни атакуват през декември. Това посочи за "Телеграф“ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. "В този диапазон се движи в зависимост от тежестта на протичането. Ако е COVID-19, може да струва и 200 лева. Има много добавки, много лекарства се предписват, но всичко зависи от тежестта“, коментира той.

Лечение

Общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Гергана Николова заяви, че някои болни могат да минат с 20-25 лева, други с 50 лева. "Ние при вирусите не започваме с антибиотична терапия. Антибиотикът се включва, когато се насложи бактериална инфекция, а това не става при всяка вироза“, обясни тя. Семейният лекар добави, че температурата не е индикаторът, който да задължава включването на антибиотик, и поясни, че за свалянето й се изписва аналгин, нурофен, парацетамол и др. Според нея проблемът не е в цената на антибиотиците, а че се е усложнила вирозата, че е настъпила бактериална инфекция и най-вече, че това може да доведе до антибиотична резистентност. "Все още не може да говорим за високи нива на заболявания, които са предизвикани от грипен вирус, но има други респираторни, които си циркулират. При някои се проявяват с разстройство, повръщане, болка по мускулите и по ставите, с температура“, посочи докторът. Тя коментира, че в момента има доста боледуващи от COVID-19, като по нейни наблюдения протича с по-висока температура отпреди. "Няма все още много пневмонии и усложнения, но ние нямаме и толкова голямо количество болни“, заяви медикът.

Д-р Николова заяви, че сега е моментът хората да се ваксинират срещу грип, защото той все още не е настъпил у нас. От своя страна Николай Костов заяви, че в аптечната мрежа количествата вече са изчерпани както за възрастните, така и за децата.

Е-рецепти

Николай Костов коментира, че откакто са въведени е-рецепти, са намалели сгрешените документи. Според него обаче няма спад в приема на антибиотици въпреки новия начин на изписването им. Той сподели, че все още има медици, които изписват антибиотици на хартиени рецепти, които обаче не се изпълняват в аптеките. Костов коментира, че скоро те ще могат да се изписват и на хартиена рецепта, но се чака промяната да бъде обнародвана в "Държавен вестник“. От здравното ведомство казаха за "Телеграф“, че най-вероятно това ще се случи в средата на месеца. Костов заяви, че има увеличено посещение на аптеките. "Има доста болни хора и увеличено потребление на лекарства. Втората половина на януари началото на февруари очакваме да дойде грипът. Засега е малко грипът, повече е COVID-19", заяви той.

Капки за нос с антибиотик се изписват на хартиена рецепта

Е-рецепта е необходима само за изписването на антибиотици за лечение на вируси. При локално използване те се предписват на хартиена рецепта. Това обясни пред "Телеграф“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Повод за разяснението стана случай, в който магистър фармацевт е отказал да даде капки за нос с антибиотик на пациент. "Ако това е поводът за отказ, е грешка“, категоричен е Костов и добави, че има редица други причини за отказ, след които са грешно изписване или да не е наличен продуктът.

Все повече се тестват за грип

Все повече се тестват за грип и COVID-19. “Те много се купуват в момента. Това е един от индикаторите, че има много коронавирус", заяви Николай Костов. Той посочи, че комбинираният тест е 9.99 лева, а другите, които са за коронавирус, са от 7 до 10 лева, като цената им зависи от производителя. "Ако се спазват инструкциите, тестовете трудно могат да се заблудят е малка. Има разлики във времето за резултат във всеки тест. Обикновено е 10-15 минути“, обясни той. Д-р Гергана Николова подчерта, че тестът не се покрива от касата и той се заплаща от пациентите. "Ако има висока температура и симптоматика на грип, може да ги изпратим. За момента не ги караме, за да не ги натоварваме с допълнителни разходи“, каза тя "Пътна инфраструктура“.


Още по темата: общо новини по темата: 87
02.04.2024 »
17.01.2023 »
13.10.2022 »
05.10.2022 »
13.03.2020 »
02.03.2020 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.12.2023 г.
0
 
 
Да си надяваме, че няма да ги уцелим!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: