ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
УМБАЛ "Свети Георги" тръгва срещу насилниците над медици
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:25 / 06.09.2017Коментари (1)3478
©
Във връзка със зачестилите посегателства над медицински работници, от най-голямата ни болница УМБАЛ "Свети Георги" излязоха с протестна нота.

От служителите и ръководството на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, Пловдив, срещу насилието над медици

Ние, служителите и ръководството на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив, остро осъждаме проявите на насилие над медици. Тези случаи напоследък нарастват лавинообразно, поредният потърпевш е медицинска сестра от Детското спешно отделение на болницата.

Категорично не толерираме агресията, особено срещу хора, които отдават времето и опита си, за да спасяват нашето бъдеще - децата. В настоящия случай става дума за неоправдана жестокост след оказано абсолютно адекватно лечение на малко дете под 2 години. Подробностите не са много по-различни от тези при повечето случаи на агресия над медици.

Няма как с лека ръка да се подминат обаче други едни детайли: ежемесечно близо 2000 деца получават необходимата им медицинска помощ в Детското спешно отделение на УМБАЛ "Свети Георги". Средно по 350 души преминават през всички спешни звена на лечебното заведение. Тези цифри не са просто статистика - зад тях се крият спасени животи, щастливи семейства, а също и много усилия, време и професионален опит, приложен в точния момент.

УМБАЛ "Свети Георги" е най-голямата болница в страната и с ключово значение за Южен Централен район, който по последни данни от 2016 г. наброява 1,436 млн. души. При нас се извършва лечение по почти всички медицински специалности и в над 95% от клиничните пътеки на НЗОК. Тук пристигат най-тежките медицински случаи в региона. Наясно сме, че пациентите и техните роднини много често са в състояние на стрес, притеснени за развоя на заболяването. Ако си поверил здравето си и това на близките си в ръцете на лекарите и останалия медицински персонал, значи си приел, че те могат да се справят или да положат всички усилия в дадения случай. Ако не си съгласен, не е нужно да прибягваш до юмручно правосъдие - все пак то е най-примитивното - да не кажем праисторическо - средство за невербална комуникация. Издава безсилие, неумение да се впишеш в обществото и неговите порядки.


Като образовани и квалифицирани лекари и медицински специалисти, ние настояваме за уважение към самата болнична институция и към хората, които ежедневно се трудят в полето на медицината. За съжаление, след подобни прояви на насилие, броят на работещите в центровете за спешна медицинска помощ и в спешните отделения намалява драстично. Никой не може пълноценно да се бори за спасяването на чужд живот, докато неговият е застрашен.

По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи над 10 хил. сестри и акушерки са напуснали страната, а около 15 хил. са сменили професията си заради ниско заплащане, неуважение към личността и професията им и други съвсем немаловажни причини. За работещите в Детското спешно отделение на УМБАЛ "Свети Георги" не дежурството, на което са имали малко пациенти, е спокойно, а това, в което не са имали конфликти с придружителите на малките пациенти. Екипът на отделението дотолкова е свикнал с ежедневните обиди от страна родители и придружители, че приема за опасна единствено ситуация с физически агресивно поведение. Защо тези хора трябва да се примиряват с подобно неуважително отношение и със задължителните уточнения "малко им е, трябва повече да ги бият"?!

Докога усещането за безнаказаност ще определя дневния ред в много професии, сред които на първо място е медицинската? Докога тези, които ни нападат на работните ни места, ще се изживяват като "герои на деня", окуражавани от себеподобните си "герои" в социалните мрежи и във всички коментарни форми на интернет медиите?

Благодарим за подкрепата на Българския лекарски съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Надяваме се с тяхна помощ, с помощта на МЗ, както и на колеги от лечебни заведения от цялата страна да предизвикаме национален дебат, който да доведе до необходимата промяна в нагласите в обществото.

Нека задържим в България лекарите и медицинските сестри!


От името на всички работещи в УМБАЛ "Свети Георги":
ПРОФ. Д-Р КАРЕН ДЖАМБАЗОВ, ИЗП. ДИРЕКТОР



Още по темата: общо новини по темата: 12
25.07.2023 »
04.11.2020 »
28.02.2020 »
22.11.2019 »
06.06.2019 »
22.03.2019 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А нас от тях кои ще защети.Най бездушните сьщества.Мафия с бели престилки.Малко ги бият за това което правят.Оставят хората пред кабинета като кучета,чакат да им се кланяш и да им плащаш.Казвам го от личен опит точно от тази болница и най вече от отношението на Сапарев/умишлено не го нарекох доктор защото той него заслужава/за отношението му към детето ми
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: