ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Трябва ли да се премахнат директните плащания от ОСП?
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 16:33 / 25.05.2021Коментари (0)545
©
Трябва ли да се премахнат директните плащания от Общата селскостопанска политика (ОСП) в новия програмен период? Това пита своите читатели един от най-големите земеделски сайтове в Германия - AgrarHeute. 

Супер триалогът за ОСП се превърна в джъмбо триалог

Всъщност още в началото на 2021 г. Германия започна мащабна дискусия относно новата архитектура на директните плащания. На федералните избори, които ще се проведат на 26 септември 2021 г., страната трябва да вземе решение как да разпредели 7,4 млрд. евро годишни субсидии по двата стълба на ОСП към своите бенефициенти.

От сайта изтъкват, че още от въвеждането на директните плащания се води дискусия за това дали прекомерният размер на плащането на площ не води единствено до скок на наемите. Наред с това през новия програмен период директните плащания ще бъдат обвързани с нови, доброволни екологични схеми и условия, които допълнително ще обременят земеделците. Критиците смятат, че ставката на директните плащания значително ще се понижи в периода 2023-2027 г., като към момента се спрягат средни цифри от около 150 евро/хектар.

От това идва и въпросът дали няма повече смисъл в премахването на директните плащания, като за сметка на това се създадат подходящи рамкови условия за по-високи цени на производителите.

Не отдавна провинциите в Германия се споразумяха за драстично орязване на директните плащания. В края на месец март 2021 г. аграрните министри на всяка от 16-те провинции в странат постигнаха споразумение за прилагането на реформираната ОСП. Те планират да насочат 47% от разходите за селско стопанство към постигане на екологични цели. Министрите взеха решение и 25% бюджета за директни плащания да се използва за екосхеми, както и да има нарастващо годишно прехвърляне на средства от Първи стълб към Втори стълб, в размер на 11% през 2024 г., 12.5% през 2025 г. и 15% през 2026 г. Това искане най-вероятно също ще бъде взето под внимание. 

Освен това Германия е и една от страните, които най-силно настояват за премахване на обвързаната подкрепа от схемите за директни плащания. 

Какво означава всичко това за България?

Гласът на Германия се чува силно в Европа, затова няма да е изненада, ако в новата ОСП прилаганите схеми за директни плащания са редуцирани като брой. Дори страната да реши да не прилага Първи стълб на ОСП в своята политика, това със сигурност обаче няма как да засегне сериозно останалите страни-членки. 

Остава въпросът дали решенията и водената политика в земеделието в Германия ще окажат някакво влияние и на европейско ниво и дали тази дискусия ще нанесе някакви щети цялата земеделска общност в Европа?

България остава със стабилна позиция за прилагане на директни плащания и продължаване на обвързаната подкрепа и в новия програмен период на ОСП. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: