Тръгна нов железопътен средноазиатски маршрут до Бургас, който заобикаля Русия

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
17:34 / 23.12.2022
1925
Миналата седмица са започнали първите доставки на меден концентрат по нов маршрут, заобикалящ Русия от Узбекистан до Европа. Повече от 90 контейнера се движат в момента по т. нар. "Среден коридор“, чиято крайна точка е българското пристанище Бургас, пишат руските анализатори от "Рибар“.

"Средният коридор“ или Транскаспийският международен транспортен маршрут е път от Китай към Европа. Седалището на Асоциацията на превозвачите на "Средния коридор" се намира в Астана.

Доскоро основната транспортна артерия от Централна Азия към Европа беше Северният път, който минава през Русия и свързва Европа и Азия. На 5 декември партида торове беше изпратена от Узбекистан за Литва.

Ръководството на ЕС насърчава "Средния коридор“ като алтернатива на "Северния път". Европейската банка за възстановяване и развитие вече обяви, че е готова да инвестира милиарди евро за развитие на товарни маршрути между Европа и Азия, заобикалящи Русия.

В изпращането на влака участваха логистични компании от Туркменистан, Азербайджан и Грузия. По пътя влакът се транспортира два пъти с фериботи: по Каспийско море - от Туркменистан Туркменбаши до азербайджанския Баку, и по Черно море - от грузинския Поти до българския Бургас.

Според твърденията на руските експерти, турските компании бързо набират тежест в региона на Средна Азия, а също се стремят да разширят своите логистични възможности. Анкара твърди, че използването на "Средния коридор" е свързано с по-малко геополитически рискове за Пекин.

Ръстът на превозите винаги дава тласък за развитието на регионите. За транзитните страни това означава създаване на нови работни места чрез инвестиции в инфраструктура и навлизане на нови пазари.

Виж коментарите (0)

Още по темата (26):
05.12.2023 Асен Василев: Необходим е по-добър обмен на информация, за да се спре избягването на санкциите
28.11.2023 България разреши специален полет на Сергей Лавров
27.11.2023 От България зависи дали Лавров ще пътува до Северна Македония
14.09.2023 Калин Стоянов: Решава се как ще спират колите с руска регистрация на границата ни
07.09.2023 Една от най-големите тютюневи компании в света напуска Русия и Беларус
24.08.2023 Джо Байдън обяви нови санкции срещу Русия
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).