Татяна Дончева: Не е нужно някой да се прави на американец в български условия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:31 / 06.06.2022
2295
Не е ясно защо у нас трябва да има закон "Магнитски". Ако Америка има своите аспирации като глобална сила да налага определени обществени отношения със силата на инструментите, с които разполага - това е работа на Америка. Наша работа е да си разрешим корупцията и имаме достатъчно инструменти за това без да се прави някой на американец и да се мъчи да прави закон "Магнитски" в български условия. Това коментира в студиото на "Денят започва" лидерът на "Движение 21“ Татяна Дончева.

Тя припомни, че първото служебно правителство издаде акт на МС, в който обяви списъка на свързаните лица с оповестените по закона "Магнитски" от САЩ. Те имаха своите последици по отношение на техния бизнес, имущества, сметки, с държавните и общински институции, с които комуникират и с търговските партньори. Съдът се произнесе, че това е нищожен акт на МС, но Дончева смята, че не това е причината да се прави у нас закон "Магнитски".

"Нашият проблем е с правоприлагането, с това, че в продължение на 12 години правосъдната система беше контролирана от изпълнителната власт и от структури и хора със съмнителна корупционна репутация, които си направиха инструмент за борба със своите бизнес конкуренти и политически противници, а не инструмент за постигане на върховенство на закона, който да даде стабилност на държавата и защита на правата на гражданите", каза Дончева.

Тя заяви, че предишните два най-кратки парламента не са се занимавали със законова дейност, а при сегашния парламент няма кой да пише закони. Смята, че в момента има "много неподготвени министри и парламент за законодателна дейност".

Виж коментарите (3)

Още по темата (88):
12.06.2023 Горанов: Не съм горд, че съм в "Магнитски", но мисля, че американските власти са подведени
18.02.2023 Борисов знаел, че Владислав Горанов ще е в списъка "Магнитски"
15.02.2023 Доц. Любенов: Редица държавни органи бяха превърнати в бухалки
15.02.2023 Доц. Любенов за "Магнитски": Този списък е доказателство, че България има сериозни проблеми с корупцията и престъпността
13.02.2023 Владислав Горанов: Разбира се, че съм член на ГЕРБ
13.02.2023 Зарков за "Магнитски": Няма време време за скатаване
Още новини от Национални новини:
Важни съвети при гръмотевични бури
ТИР катастрофира на магистрала "Тракия"
Бащата на блъснатото момиче: 15-минути е стояла под колата, докат...
Зов за помощ: Кампания събира средства за малката Нати, за да жив...
Организация иска спешни мерки в детското здравеопазване
Ето какво ви чака през май според датата ви на раждане


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).