Свлачището край Албена все още е опасно

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:59 / 11.08.2022
968
Свлачището край курорта "Албена", което затрупа двама души, продължава да е опасно. Това стана ясно днес след инспекция на място. Проблем остават голямото количество подпочвени води в района.

Владко Владев е сред собствениците на имоти в близост до свлачището. Той споделя, че от години забелязва нередности с водосборните шахти. "Водосборната шахта №2 се намира точно над локалното свлачище, както е посочено на скицата. Точно на същото място преди 20 години се случи предишното свлачище тук", коментира той пред Нова телевизия.

Още през вчерашния ден местните хора са забелязали голямо количество вода, което извира от ската и буквално наводнява улицата там.

Вода продължава да тече и днес, като според местните причините за това са две. "Едната е изтичане на събраната вода от водосборните шахти, които се намират на територията на "Албена" и от които не се отвежда водата, както би следвало с тръбопроводи в морето. Другата е спукан тръбопровод на територията на "Албена", посочи Владко Владев.

По-рано днес комисия начело с зам.-кмета на Балчик Димитрин Димитров инспектира район. "Бяха замерени повечето от измервателните съоръжения – пиезометри. Установи се повишение на подпочвените води. В един от трите вертикални кладенеца, които събират подпочвени води, също се установи по-високо ниво на събраната вода", заяви той.

Все още има риск свлачището да се активира отново. "За съжаление има още следи от повърхностни води. Според нас към момента свлачището е опасно. Има вероятност за допълнителни свличания в лявата част на участъка, който вече се е свлякъл", добави Димитров.

Състоянието на двамата пострадали, които свлачището затрупа преди дни, е стабилно, въпреки сериозните травми.

"В момента няма риск за живота им, но пациентката, която е с раненото стъпало, все още е в рисково състояние, предвид значимото премахване на мекотъканни структури", заяви д-р Митко Димитров - началник отделение по ортопедия в МБАЛ Добрич.

Обследването на района ще продължи и през следващите дни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).