Съвети относно ранното пенсиониране на учителите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
15:27 / 05.04.2024
12160
В образователния свят, където учителите са творци на знание и формиращи личности, въпросът за ранното пенсиониране на тези професионалисти не е просто актуален, а е въпрос, който разкрива широк спектър от възможности и предизвикателства. Разглеждането на изискванията относно ранното пенсиониране на учителите може да даде ценни насоки за техните лични и професионални стратегии, което подчертава и важността на финансовата предвидливост и личната реализация в този важен етап от техния живот.

Съветите са на експерта по трудово право д-р Тодор Капитанов, създател на платформата mywork.bg.

Учителите се сблъскват с уникални стресови ситуации и изисквания в тяхната работа, което прави въпроса за ранното пенсиониране изключително предизвикателен. Умората, натрупана през годините, налага разглеждането на въпроса за възможността за по-ранното завършване на трудовата им дейност.

Според валидната законодателна рамка, учителите придобиват право на пенсия, когато достигнат определена възраст и осигурителен стаж. До 31 декември 2016 г., този период е бил определен на 57 години и 10 месеца за жените и 60 години и 10 месеца за мъжете, с осигурителен стаж от 25 години и 8 месеца за жените и 30 години и 8 месеца за мъжете.

След законовите промени (31 декември 2016 г.), от началото на всяка следваща календарна година след 31 декември 2016 г., възрастта за учителките се увеличава с по 2 месеца за всяка календарна година до 31 декември 2029 г. Този преходен период представлява значителна промяна в предоставянето на право на пенсия.

Промените в условията за пенсиониране на учителите предизвикват въпроси относно начина, по който те планират бъдещето си. Преодоляването на увеличаващата се възраст може да изисква нови стратегии за инвестиции, финансово планиране и баланс между професионални и лични ангажименти.

Измененията в условията за пенсиониране на учителите след 31 декември 2016 г. поставят нови предизвикателства пред този професионален сектор. Важно е за учителите да се адаптират към тези промени, като приемат нови стратегии и подходи, които ще гарантират финансова стабилност и благоприятни условия след завършването на трудовата си кариера.

Съгласно Кодекса на труда, при прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е придобил при същия работодател или в същата група предприятия 10 години трудов стаж през последните 20 години – на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Обезщетение по този ред може да се изплаща само веднъж.

В Закона за предучилищното и училищното образование е предвидено, че при прекратяване на трудовото правоотношение с педагогически специалисти, които през последните 10 години от трудовия си стаж са заемали длъжност на педагогически специалист в държавна или общинска институция на бюджетна издръжка от системата на предучилищното и училищното образование, се изплаща по-голям размер на обезщетението по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда – в размер на 10 брутни работни заплати. Както е видно, право на обезщетение в увеличен размер имат педагогическите специалисти, заемали длъжност в посочените институции.

Справка:

чл. 69в от Кодекса за социално осигуряване (КСО)

чл. 219, ал. 6 от Закона за предучилищното и училищното образование

по чл. 222, ал. 3 от Кодекса на труда

Виж коментарите (5)

Още по темата (380):
07.06.2024 Днес е важен ден за пенсионерите
06.06.2024 Важна информация за пенсиите на учителите
05.06.2024 6000 лева заплата в държавната администрация
05.06.2024 По три начина изчисляват такса смет. Готови ли са общините за новия метод?
04.06.2024 Експерт сподели какво се случва със заплатите
03.06.2024 Искат учителската заплата да стане 150% от средната
Още новини от Национални новини:
Професор Рачев: Температурите ще достигнат 40 градуса
Не влизайте в пряк допир с давещ се, подайте предмет!
Момчето, простреляно от полицай, е оперирано
Украинец е нападателят от златарското ателие в Бургас
Днес е важен ден за пенсионерите
Машинистът от Лом: Аз не съм убиец, това е отчаян опит да покажа ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).