ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Страшни болести ни дебнат при по-ниска температура на топлата вода
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:34 / 05.05.2022Коментари (0)1527
©
Известната по света много опасна Легионерска болест, причинявана от бактерията "легионела пневмофила" (Legionella pneumophila) се развива във водопроводните тръби, когато топлата вода не е гореща и когато студената вода през летните месеци е с висока температура, предупреди в интервю за БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести, сега съветник на Столична община по здравните въпроси.

Коментарът ме е по повод твърдения на шефове на "Топлофикация София", че температурата на топлата вода може да бъде намалена, за да се пести по-скъпият природен газ.

"Ако се намали температурата на топлата вода до и под 55 градуса за абонатите на "Топлофикация София", каквото предложение има, това крие опасност от заболявания като легионела и други, причинени от размножаващи се във водопроводните системи бактерии от род легионела, които са десетки серотипове", обясни медикът.

"Когато температурата на застояващата във водопровода вода е около 25-30 и над 30 градуса, именно легионелите се размножават, както и в протозоите, предпазени от действието на хлора, се размножава причинителят на дизентерия и други опасни за здравето на човек микроби", каза Кантарджиев.

Първото изолиране на легионела пневмофила в Европа е направено в България през 80-те години на миналия век. Прави го екип, ръководен от военния микробиолог проф. Ангел Томов. Като млад микробиолог проф. Кантарджиев участвал в изучаването на този микроб - трудно култивиращ се на специални хранителни среди. Той се размножава във водопроводите и в откритите и закрити водоеми, в езерата. Размножава се като живее в протозои едноклетъчни, в познатите ни от биологията "чехълчета".

"Работейки над тях доказах, че други опасни микроби, които трудно се размножават в нежива външна среда, се размножават в тези "чехълчета". Такъв беше микробът, причинител на туларемията. И този микроб причинява много тежки пневмонии. Такава епидемия имахме 1997 г. с 380 регистрирани болни", припомни проф. Тодор Кантарджиев.

Изучавайки протозоите се оказа, че има и други много патогенни и опасни само за човека микроби, като причинителят на коремния тиф, на холерата, които се размножават в човека и боледува само човека, но във външната среда не са трайни. Това е така, защото във водоемите има много бактериофаги - вируси, които специфично убиват тези бактерии.

Но ние доказахме, че тези бактерии, когато се размножават в "чехълчетата", в протозои, в едноклетъчни микроорганизми, те не биват убивани от вирусите и затова се разпространяват от бактериофагите. И затова, когато възникне в някой водоем коремен тиф, той остава с години във външната среда, обясни Кантарджиев.

"Доказахме също че, когато се хлорира питейната вода, ако са в протозои опасните микроби, включително причинителят на дизентерията, хлорът не ги убива. Именно затова е много важно водопроводните системи да се поддържат чисти, водата да се филтрира, да няма протозои, които да колонизират водопроводните системи, за да бъде водата безопасна за ползване и пиене", поясни проф. Кантарджиев.

"Затова препоръчвам, когато човек е бил на почивка или дълго време извън дома си и не е ползвана водопроводната вода, трябва да се отворят прозорците, или да се пусне вентилатор в банята, след това да остави топлата вода от душа и чешмата да се източи. Правилото е човек да излезе извън банята, за да не диша от изпаренията, защото от тях също може да се зарази - това е т.нар. инфекциозен аерозол - дребни водни частици, в които има легионели и други микроби, които са се намножили във водопровода. Това правило важи и когато отивате на хотел, на почивка", каза специалистът.

"Не е приумица, че горещата вода, която ни се подава от топлофикациите е 60 градуса, защото тя има дезинфекциращо действие върху тръбите и намалява количеството на микроорганизмите", предупреди професорът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Отварят за посетители сграда "Ирини"
Строеж на AM "Русе-Велико Търново"
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: