Столична община с пояснение за разследването на Европейската прокуратура за ремонта на жълтите павета

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:38 / 31.03.2023
1360
Проверки на изпълнението на ремонтните дейности около пл. "Александър Невски“ (Зона 4) от градския център на София се извършват от декември 2022 година от МВР, АДФИ и от ДАНС по възлагане от Европейската прокуратура, съобщиха от Столична община. Публикуваме текста без редакторска намеса:

"Днес във връзка с досъдебно производство на Европейската прокуратура от Столична община бяха изискани заверени копия на сключените договори за строителни дейности през 2018 г. и 2022 г., разходо-оправдателни документи и строителна документация, съставяна по време на строителните дейности. Документацията е предоставяна до момента на всички институции, извършващи проверки, като в рамките на деня ще бъде предоставена и на ГДБОП.

Договорът с изпълнителя "ПСТ Груп“ ЕАД беше прекратен през юли 2020 г. поради необходимост от промяна на проекта, която води до промени в количествата и вида работи, което изисква откриване на нова обществена поръчка за избор на изпълнител. При прекратяване на договора изпълнителят "ПСТ Груп“ ЕАД беше задължен да върне по сметка на Столична община 2 521 548,83 лв. и му е наложена санкция за качество, съгласно договора.  Разплатени към изпълнителя са само реално изпълнени и приети  строително-ремонтни дейности.

Пренареждането на жълта паважна настилка в участък от бул. "Цар Освободител“ между ул. "15 ноември“ и бул. "Васил Левски“ се извършва от "Трейс Груп Холд“ и е на стойност 206 хил. лв. Заради лошо изпълнение Столична община отказва да приеме участъка и да извършва каквито и да е разплащания за него. Изпълнителят "Трей Груп Холд“ ЕАД трябва да извърши за своя сметка пренареждане на жълтите павета, след одобрение на нова технология от Националния институт за недвижимо културно наследство.

По искане от Столична община Центъра за изследвания и проектиране към Университета за архитектура, строителство и геодезия извършва изпитвания на влаганите в зоната строителни материали. Столична община съдейства изцяло на проверяващите и в рамките на деня предоставя изисканата документация".

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Европейската прокуратура извършва обиски в София по разследване на възможна корупция и злоупотреба със средства от ЕС за ремонтите в центъра на българската столица, "включително емблематичните жълти павета".


Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
11.12.2023 Дизайнер за талпите в София: Това символът на мека счупена китка ли е? Просто вий сте идиоти!
05.05.2023 Жена осъди София за 20 000 лв., пострадала от лошата настилка
03.04.2023 На изхода на София към Пловдив е ад! Колите в зверска тапа
31.03.2023 Eвропрокуратурата разследва корупция и злоупотреба заради ремонта на жълтите павета
16.02.2023 Автомобил пропадна в огромна дупка! Кой е виновен според вас?
14.01.2023 Погнаха ремонтите в центъра на София
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).