Споделеното пътуване било като споделено пиене на водка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
11:03 / 08.07.2016
5412
Депутатите от парламентарната комисия по регионално развитие дадоха право на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" да разпитва пътниците за споделеното пътуване при проверки.

Комисията прие със седем гласа "за" и двама въздържали се промени в Закона за автомобилните превози, с които се дават тези правомощия на Агенцията.

Парламентарната комисия обаче не е водеща при разглеждането на законопроекта. Предстои той да бъде обсъден и в транспортната комисия към Народното събрание, преди да влезе за обсъждане в пленарната зала.

Изпълнителният директор на Агенцията Красимир Калайджиев обясни, че компетенциите на институцията са в рамките само за проверките на автобуси. Пътните превозни средства, които попадат в категорията на леките автомобили, инспекторите на агенцията могат да проверяват само при съвместни акции с Министерството на вътрешните работи (МВР) и Националната агенция за приходите (НАП).

Според Калайджиев като споделено може да бъде приемано пътуване, при което не се обявява цена предварително. В противен случай това е организиран превоз.

Председателят на регионална комисия Найден Зеленогорски сравни споделеното пътуване със "споделена вечеря" и "споделено пиене на водка, както го правят в Русия". 

Според него всички форми на споделено пътуване са нелоялна практика спрямо превозвачите, които работят "на светло".

С промените в закона се затяга и режимът за издаване на лицензите на превозвачите. Те вече ще могат да получават по един лиценз за превоз на пътници и един за товари. 

В момента превозвачите могат да притежават по няколко лиценза, включително и чрез свързани лица, което изключително затруднява контрола, сподели Калайджиев.

Въвеждат се и задължителни психологически тестове за професионалните водачи, както и изискване за внедряване на т.нар. "интелигенти тахографи". Устройствата са свързани със спътник и автоматично ще регистрират разположението на пътните превозни средства. Това ще намали административните физически проверки.

Със законопроекта се разписват и подробни задължения на кметовете на общините при определянето на маршрутната мрежа за обществения транспорт. Въвеждат се и санкции за неизпълнение на тези задължения, както и глоби за превозвачите, ако не издават билети с намаления, предвидени в закон.

На днешното си заседание комисията прие и текстовете в Закона за туризма, с които се въвежда единна информационна система в туристическия сектор. Тя ще бъде свързана с НАП, МВР и общините.

Системата става задължителна за хотелите от висок клас, а местата за настаняване от по-нисък клас имат възможност да водят регистър на хартиен носител, но се задължават да въвеждат данните в специален сайт до 24 часа.



Източник: investor.bg

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).