Специалист: Юли и август са месеците с най-много жертви по пътищата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
15:06 / 25.07.2011
3586
В резултат на усилията на неправителствени организации и медии през миналата година са били спасени от смърт близо 300 водачи или пътници на автомобили. Това заяви Владимир Тодоров председател на УС на Българската асоциация на пострадали в катастрофи (БАПК). Причината според него е факта, че хората са започнали да се вслушват повече в съветите на специалисти, а освен това и поставените камери по пътищата имат голямо значение за водачите на автомобили.

Според него обаче има още много работа, която трябва да бъде свършена, за да бъде намален броят на пострадалите и загиналите в следствие на катастрофи, тъй като България все още е в челните места по брой на загиналите по пътищата, като в определен период от време сме били на пето място в ЕС. Тодоров подчерта, че в момента са двата най-кървави месеци юли и август, когато има най-много загинали и пострадали, като посочи, че през миналите години месечно е имало по около 80 загинали, при 50-60 загинали през останалите месеци на годината.

Един от основните съвети, които специалиста отправи към хората, които пътуват през отпуските е да не си фиксират час на пристигане, тъй като това изнервя много водачите. Той призова хората да не прибягват към неправилни изпреварвания, да не шофират след консумация на алкохол и да няма оставени свободни предмети в автомобила. В тази връзка Владимир Тодоров даде за пример румънска гражданка, която при катастрофа е била ударена от лаптоп намиращ се зад нея и в следствие на удара е загинала.

Сериозен е и броят на пострадалите в катастрофи в страната, като по думи на специалиста годишно има над 3000 човека, които получават някакви наранявания в следствие на такива инциденти. Що се касае до загиналите за цялата страна Владимир Тодоров посочи, че в София на Военномедицинската академия има поставен "брояч на загиналите" по пътищата, като до преди два дни броят им е бил 329 души.

По отношение на консултациите, които специалистите от дружеството са дали Владимир Тодоров посочи, че за последните няколко години над 1000 души са ги посетили. "Хората трябва да знаят своите права и най-важното е - те трябва да ги отстояват", категоричен бе специалистът.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).