Специалист: Сега е моментът да ядем туршии и кисело зеле

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:14 / 30.12.2024
2068
Коледните празници отминаха и сега се готвим за новогодишната трапеза. Общо за Бъдни вечер и Коледа едно четиричленно семейство е похарчило 185 лв., пресметнаха от Института за социални и синдикални изследвания и обучение към КНСБ.

"За пръв път отчитаме, че доходите изпреварват разходите. Най-добрият вариант от гледна точка и на качество, и на цена, е да отидем при фермера, директно да купим месо, колбаси, мляко от него. Тук е въпрос на общинска политика. Никъде не чух да говорят по тези въпроси. Посещавам често пазари. Стремежът трябва да е да стимулираме истинския български хляб, в който има само брашно, вода, качествена закваска и щипка сол. Селските фурни, за съжаление, изчезнаха", коментира доц. Огнян Боюклиев от БАН.

По думите му цената на прясното мляко при фермера е от порядъка на 1-2 лв., а в магазина е 3-4 лв.

Качествената храна е скъпа

"Тенденцията за повишаване на цените на храните е европейска, не е само у нас. Няма нищо чудно, че парниковите зеленчуци в момента са скъпи. Не е необходимо зимата да ядем обезателно шопска салата. Сега е моментът да ядем туршии, кисело зеле, ряпа, моркови - храната до нас, която е", каза доц. Боюклиев пред Bulgaria ON AIR

На въпрос кои храни бяха най-скъпи на коледната трапеза, той отговори, че едни от най-скъпите са били млечните продукти. Доц. Боюклиев отбеляза, че имаме политика, която насърчава вноса на суровини.

 

"В съседна Гърция или във Франция болшинството фермери са и първични производители, и преработват. Там е качественият хляб, качественото сирене. В Турция има хляб за купони. Трябва да свикнем, че данъците няма как да са ниски. Ще поскъпне хлябът, но конкуренцията е много голяма. Няма да се усети сериозно. Болшинството консуматори пазаруват в търговските вериги", добави доц. Боюклиев.

Според него това колко ще ни струва новогодишната вечеря зависи откъде пазаруваме. Гостът уточни, че най-евтино и най-качествено е при фермера. Маслото за баницата ще ни излезе по-скъпо, защото ние не произвеждаме. 

"Качествената храна трябва да държи цена", категоричен е доц. Боюклиев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (644):
17.05.2025 Отбелязаха поевтиняване на храните
16.05.2025 Икономист: Качественият хляб е скъп и това е нормално
15.05.2025 Икономист изброи храните, които у нас са най-скъпи спрямо цяла Европа
13.05.2025 Бизнесдама: Ситуацията е безпрецедентна! Нямаме никаква реколта от традиционните български плодове
13.05.2025 Брутална цена: 267 лева за череши!
12.05.2025 Тази година на пазара няма да има българска череша
Още новини от Национални новини:
Веселие в Чепеларе
Автобус гори на АМ "Тракия"
Бориславова: Контрабандата в Пловдив е малък пример как се покров...
Глобиха 24 души с по 10 000 лв. за фалшиви сигнали на тел. 112
От 1 юли повишават и социалната пенсия за старост – колко ще стан...
Полицията с важно предупреждение към абитуриентите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).