Соломон Паси: Още през зимата имахме информация за подготвян преврат в Турция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
10:03 / 21.07.2016
3716
"Военен преврат в днешна Европа е недопустим и не може да бъде толериран. 140 години сме били съседи с Турция и е много вероятно още 140 години да сме им съседи, така че е много важно да се грижим за българо-турските отношения".

Това заяви по Би Ти Ви бившият външен министър Соломон Паси. Той бе категоричен, че е напълно недопустимо със самолети Ф-16 да се стреля по турския парламент. 

"Този военен преврат се е готвил много дълго време. Още през зимата нашите експерти ни предупредиха, че в Турция се готви нещо и ще има проблем с военните. Военните в един момент решиха да изпреварят събитията и направиха преврат, за който няма как да са подготвени", обяви Паси. И добави: "Такъв преврат не може да се подготви от турската армия, от кашици. Очевидно метежниците са бързали със събитията, защото Ердоган се е готвел да се разправи с тях".

Паси определи като голям проблем на демокрацията в южната ни съседка и на турския президент фактът че, той няма реална опозиция в парламента. И вметна, че у нас също няма силна опозиция. На България са нужни добри отношения и силна дипломация с Турция", смята Паси.

"На Ердоган не му трябваше този метеж, той му създаде само излишни проблеми", коментира той твърденията, че Ердоган сам е организирал преврата, за да получи извънредни права. " Турската демокрация има особен характер, досега военните бяха тези, които я осигуряваха, коментира Паси. Ролята на образованите, добре подготвени военни не може да бъде подценявана.

Той определи като напълно несъстоятелни и безотговорни изказванията за възстановяване на ракетни установки тук, ние трябва да сме говорителят на региона в ЕС и говорител на ЕС пред Турция, отсече Паси. Той защити външния министър Даниел Митов, който бе критикуван за това, че забранил на посланика ни в Турция Надежда Нейнски да говори по време на събитията. 

"Посланикът е много висша фигура, всяка негова дума се мери от много места, има ситуации, в които говори само премиерът, добави Паси.

На Ердоган този преврат не му трябваше, той не печели от него, всичко можеше да постигне и по друг начин. Надявам се много на ЕС и на Съвета на Европа, чийто член е и Турция, да не връща смъртното наказание", каза той. 

В турското общество има вече умора от Ердоган, той управлява прекалено дълго. В Турция обаче нещата вървят по различен начин.

По повод предварителното гласуване в ООН, на което се явява Ирина Бокова той каза, че много се надявал тя да премине този предварителен Рубикон, което би било оценка и за България.


Виж коментарите (6)

Още по темата (29):
27.08.2016 Премиерът иска хора и военна техника за охрана на границата с Турция
16.08.2016 Турски медии: ДПС поддържа връзки с Гюлен
04.08.2016 Генералният консул на Турция в Бургас с разкрития за преврата
01.08.2016 Турция праща у нас "потеря" заради метежник
27.07.2016 Димитър Иванов: България има интерес Турция да е стабилна
26.07.2016 Алекс Алексиев: Реджеп Ердоган започна война със собствения си народ
Още новини от Национални новини:
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", но сега пък го ...
Страшен потоп в наш областен град
Педиатър успокои: Ваксината за коклюш е напълно безопасна за брем...
Страната ни с рекордно нисък износ на ток за първите месеци: Спад...
Доклад на ЕК буквално ни уби с констатация за разликата бедни-бог...
Страшен порой се изля над столицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).