ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Премиерът иска хора и военна техника за охрана на границата с Турция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:29 / 27.08.2016Коментари (0)6024
© Plovdiv24.bg
Днес на работен обяд германската канцлерка Ангела Меркел ще разговаря с колегите си от България, Словения, Хърватия и Австрия. Три са основните теми на разговора им - защита на външната граница на ЕС, бежанската криза, политиката на ЕС без Великобритания. 

Срещата е част от дългия дипломатически маратон, който проведе Меркел през тази седмица. Тя се срещна с 15 свои колеги, за да подготви срещата на върха в Братислава на 16 септември в Братислава. И на разговора с Борисов и колегите му днес, и на срещата в Братислава няма да бъдат взимани решения. Става дума за съвместни дискусии, по време на които членките на ЕС трябва да поставят своите виждания за развитието на ЕС в бъдеще и да се направи опит за постигане на компромис. 

Борисов има няколко сериозни теми, които ще постави днес. Те не са нови за канцлера Меркел - двамата вече са ги обсъдили в телефонен разговор в края на юли, съобщиха от правителствената служба в Берлин.

България иска да бъде приравнена до Италия и Гърция, когато става дума за европейска солидарност при защитата на външната граница. София има нужда от техническа подкрепа под формата на патрулиращи лодки и хеликоптери, както и подсилване с хора на граничната защита, за което ще разчита на "Фронтекс". В телефонния им разговор Меркел е уверила Борисов, че ще се застъпи за искането му и пред Европейската комисия. 

Разговори между двете министерства на вътрешните работи също е имало през тази седмица. На тях България е поискала подкрепа на германското вътрешно министерство при охраната на границата с Турция. 

Борисов поддържа политиката на Меркел в бежанската криза, стана ясно още при дипломатическата совалка на Меркел. Дипломатическите фонтове на България в момента са два - с Турция и със страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия. 

Турция директно заплаши при срещата на Борисов с турския му колега, че ако през октомври ЕС не изпълни споразумението си за отпадане на визовия режим за турски граждани в ЕС, няма да спазва ангажимента си за задържане на бежанците на своя територия и да приема обратно нелегално влезлите, а ще ги пропуска нататък към Европа. Сценарий, който самият Борисов описва като апокалиптичен. Винтервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг" той заяви, че се страхува от подобно развитие на нещата и се оплака, че България е оставена практически сама с тази заплаха. 

За да отпадне визовият режим обаче, Турция трябва да реформира антитерористични мерки. След пуча и последвалите репресии изгледите ЕС да махне визите клонят към нула. Октомври ще се окаже решаващ за бъдещето на ЕС и може да постави България пред сериозни изпитания, ако не получи подкрепа на страните-членки. Засега такава обаче отказват най-вече страните от Вишеградската група, които настояват бежанците да останат извън техните граници и отказват да се съгласят на плана за релокация и прием на бежанци по квоти - въпреки че миналата година той бе приет от Европейския съвет с тяхно участие.


Източник: в. "24 часа"


Още по темата: общо новини по темата: 29
16.08.2016 »
04.08.2016 »
01.08.2016 »
27.07.2016 »
26.07.2016 »
25.07.2016 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: