Софтуерен специалист присвоявал суми в мрежа със служители на 13 гранични пункта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:22 / 21.12.2004
772
Служители на НСБОП и “Гранична полиция” заедно със следователи на НСлС разкриха мащабна схема за ощетяване на държавния бюджет от взети, но нерегистрирани пътни такси, съобщи пресцентърът на МВР. Акцията е проведена под надзора на Върховна касационна прокуратура и е започнала след като се установило драстично разминаване на данните на МВР и Управление “Пътни такси и разрешителни” (УПТР) за влезлите в страната моторни превозни средства.
В ареста е задържан е 31-годишният П.Т., бивш служител на софтуерна фирма, изготвила софтуерното обезпечаване на УПТР. Столичанинът създал стройна система за измама. Чрез приближени лица, служители на УПТР на 13 гранични пункта, той манипулирал базата данни за влезлите моторни превозни средства в страната и така намалявал техния брой. След това формираните излишъци били присвоявани от организираната престъпна група. Само за един месец сумата, с която е ощетен държавния бюджет, надхвърля 400 000 лева, съобщават от ДНСБОП.
По време на операцията от офиса и жилището на П. Т. са иззети две компютърни системи, един лаптоп, множество оптични и магнитни информационни носители, които по негови обяснения съдържат бази данни, получавани от граничните пунктове на УПТР, както и вече манипулирана информация. Доказателствата за престъпната дейност са предоставени в Националната следствена служба, където по случая е образувано следствено дело. На П.Т. е повдигнато обвинение по чл. 321 от НК за участие в организирана престъпна група, която извършва престъпления на територията на страната.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).