ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Социалният министър с важни новини за всички пенсии!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:19 / 13.01.2022Коментари (0)2642
©
С нова добавка размерът на пенсията на всеки пенсионер ще бъде допълнен до този от месец декември. През януари, февруари и март пенсиите ще бъдат равни на декемврийските. Това каза социалният министър Георги Гьоков по време на изслушването му от парламента заради хаоса с парите за възрастните хора и т.нар. COVID-добавки.

От парламентарната трибуна Гьоков заяви, че неговото желание е въпросът да бъде решен с трайно увеличение на пенсиите за всички, а не с добавки.

В началото депутатът от ГЕРБ Деница Сачева, която беше министър на труда и социалната политика в предишния кабинет, заяви: 

"От 25 декември 2021 година влязоха промени, които повлияха на трудовите пенсии. В редица публични изказвания, Асен Василев пое ангажимент да няма намаляване на доходите на пенсионерите. Същевременно, от началото на годината се надигна вълна от недоволства сред пенсионерите. Над 1 милион от тях са получили по-малки пенсии. Преизчисляване, което не е изгодно за 1 милион пенсионери, не е правилно да се проведе. Поисках това изслушване, защото смятам, че е важно да информирате народните представители за начина на преизчисление на пенсиите. Вярвам, че това изслушване ще бъде полезно и за вас, и за народните представители, защото получаваме оплаквания какво се случва с пенсиите", обърна се Сачева към Гьоков.

Министърът от своя страна обвини ГЕРБ за сегашното положение и кризата с пенсиите. 

"Дава се възможност на хората да получат информация по една тема, която вълнува цялото общество. Нормално е, когато голяма група от хора е получила по-малко заплащане, да се почувства ощетена, но няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Аз твърдя, че този проблем е следствие на решението на предходно 46-о Народно събрание. Решение, довело до усещане сред голяма група хора в пенсионна възраст, като несправедливо. Създаденото напрежение не е само от това, че са получили по-ниско плащане, а и за това, че при преизчисляване на пенсиите, подходът не е справедлив. Няма по-ниска пенсия за месец януари 2022 година спрямо месец декември 2021 година. Това са отнася за всички пенсии, дори за тези на нетрудова дейност", заяви Гьоков.

Той добави още: "Във връзка с новата, по-висока тежест на осигурителния стаж, бяха преизчислени всички пенсии за трудова дейност. Това преизчисляване се извърши без да се променя доходът, от който е изчислена пенсията, като за всяка година осигурителен стаж процентът беше увеличен от 1.2 на 1.35", поясни министърът.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж нарасна от 300 на 370 лева, което е увеличение с 23%, това се отрази благоприятно на доходите на 1.3 милиона пенсионери, размерът на социалната пенсия за старост се увеличи от 148 лева на 170 лева, увеличение с 14.3%, това се отрази благоприятно на 58 000 пенсионери, коментира още Гьоков.

Той подчерта, че пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6.1%, ако бъде постигнат консенсус с партньорите и че, този механизъм може да бъде приет от през юни 2022 година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: