Слави Трифонов показа кой голям държавник пръв е заговорил за президентска република

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
16:47 / 29.08.2022
3148
"По повод изявлението ми в петък, чух много думи. Лъжливи, сериозни, смешни, страхливи, всякакви думи. Но сега искам да чуете думите на първия демократично избран президент - Желю Желев. Те са произнесени през 2012 г." Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ "Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" Слави Трифонов

Във видеото от гостуването на Желев в предаването му, което тогава вървеше по bTV, той заявява, че винаги е смятал, че България е трябвало да стане президентска република. "Защото такъв сложен период, в който навлизаше страната, една посткомунистическа държава, периода на Прехода, трябва да има една силна изпълнителна власт, която веднага да взима законите, които гласува парламента и да ги реализира.

При президентската република е по-централизирана властта без това да напомня за диктатура. Парламентарните държави в Европа се провалиха след Втората световна война и тогава генерал дьо Гол постави ултимативно въпроса на френския парламент: трябва да се разширят правомощията на президента, защото за една година пет-шест правителства се сменят, това не е управление. Да не говорим за приемственост, за прогрес и прочее. И бяха принудени да го приемат това нещо.

Дьо Гол създаде т.нар. полупрезидентски режим за разлика от американската държава, която е напълно президентска. Президентът, освен държавен глава, той е и шеф на правителството, той е министър-председател и той отговаря за всички действия на изпълнителната власт. Не можеш да кажеш, че Америка не е демократична държава, извинявам се.

Америка може да го направи това, защото при нея има развито гражданско общество, има желязна съдебна система, има свободни медии...", обяснява Желю Желев.

Виж коментарите (3)

Още по темата (981):
22.02.2023 ВМРО прекратява разговорите с "Български възход"
27.12.2022 Юрий Асланов: Беше глупаво да се правят промени в Изборния кодекс
26.12.2022 Юрий Асланов: Парламентарно представените партии тупкат топката, изчаквайки и готвейки се за местните избори
15.12.2022 Трифонов: Вежди Рашидов е Дядо Коледа, Десислава Атанасова - Снежанка, а Петков и Василев са седемте джуджета
10.12.2022 Атанас Атанасов: На Борисов му трябва политическа пералня
14.11.2022 Красен Кралев: Да говорим, че хартиеният вот е фалшифициран, означава да кажем, че 100 000 български граждани са корумпирани
Още новини от Национални новини:
Учените регистрираха най-високото изригване на Слънцето
Жена загина при челен удар на две коли
Двойно повече мъже са кандидат-депутати от жените
Откриха котвена мина с 4 рога в нашето море!
Една от най-известните родопски крепости привлича десетки хиляди ...
Пиян турски шофьор се изложи на АМ "Тракия" с 50 евро


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).