Скъпият ток вдига цената на хляба

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:17 / 09.03.2012
2447
В момента всички храни поскъпват и това неизбежно ще се отрази върху цената на хляба, която също ще тръгне нагоре. Това каза вчера Марияна Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Насъщният у нас е най-евтин в цяла Европа, уточни тя. По последни данни килограм хляб при нас е бил 1,20 лева, докато в съседна Гърция за самунче от 500 г комшиите плащат по две евро. Освен това там данъкът добавена стойност е 7%, докато ние дължим по 20 на сто. Евтинията е една от причините да няма опасност от внос на хляб у нас, въпреки че вече направиха такива опити в Разград. Кукушева препоръча също така търговските вериги да намалят надценката върху хляба, защото в момента тя е между 20 и 40 на сто. Ниската себестойност на хлебните изделия се получава само заради евтиния труд у нас, всички останали консумативи са на нивата в Европа каза още тя.

Междувременно вчера стана ясно, че търговската верига Lidl ще продава до Великден яйцата на цена от 29 стотинки. "Двама големи птицевъди последваха призива на министър Найденов и смъкнаха с 4-5 ст. цената, на която ни доставят яйцата, ние също намалихме част от надценката и в крайна степен получихме тази стойност, каза шефката на Lidl за България Милена Драгийска.

Министър Мирослав Найденов лично обяви за решението на немската компания по време на дискусията за създаването на хранителна банка у нас. Премиерът Бойко Борисов стои твърдо зад инициативата у нас да има действаща хранителна банка, каза аграрният министър. По негово предложение към Министерския съвет се създава работна група, която ще работи по законодателството и механизмите за работа на хранителната банка. Четири министерства ще участват в тази комисия. Държавата ще подкрепи създаването на хранителните банки чрез експертизата, с материално-техническа помощ, предоставяйки евентуално и сградния фонд, с логистична подкрепа и чрез контролните си функции, каза земеделският министър. Има възможност празните складове, които сега се продават, но никой няма интерес към тях, да бъдат дадени на банката, вместо да се наемат и изграждат нови, уточни Найденов. На практика в момента се подпомага унищожаването на храни, като се дават около 10 млн. лева помощ на екарисажите, вместо тези храни да отиват при нуждаещите се българи. Тенденцията е обаче унищожаването на храни да поскъпне, защото средствата са наполовина от предишни години, което ще принуди екарисажите да вдигнат таксите за бизнеса и общините. Да се създаде лоби, което да подкрепи създаването на хранителна банка, препоръча още Найденов.

След 2014 г. в Европейския съюз няма да има програма "Храни за бедните", на която сега разчитат около 200 000 българи. Въпросът с опрощаването на ДДС върху храните с изтичащ срок остава отворен, стана ясно след изказването на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов. Трябва по-скоро да се помисли върху това как да се регулира бракът и да има естествени стимули, за да не се бракуват храни, смята той. Горанов е категоричен, че ДДС не е пречка да се даряват стоки за хранителната банка.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)

Още по темата (22):
14.03.2022 Задава се нов ценови удар, по джоба си ще го усетят милиони българи
03.08.2021 Цената на хляба чукна 1,70 лв. за килограм
12.07.2021 Прогноза: Хлябът поскъпва
08.01.2020 Хлябът поскъпва
04.10.2018 Държавата се разбрала с търговските вериги "джентълменски" да продават хляб без печалба
20.09.2018 Държавата иска от големите търговски вериги да продават хляба без печалба
Още новини от Национални новини:
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
След обществената реакция: Главчев разпореди решението за частнат...
Над 2 млрд. лева дължим на банките
От мрежата: Колоната е около 12 км, хората пият кафе край пътя
Георги Господинов се сбогува с Пол Остър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).